Intr-o miscare surpriza, Federal Reserve a redus marti, 22 ianurie, atat dobanda de refinantare cat si cea de referinta cu 0,75%, noteaza Liviu Modovan, pe blogul sau Mersul Trendurilor. Desi oficialii Fed au dorit prin aceasta miscare sa elimine tensiunile recent acumulate in pietele financiare, este foarte probabil ca turbulentele sa persiste inca, cel putin pe termen scurt.

Sesiunea de tranzactionare a fost extrem de volatila: pana la anuntul Federal Reserve, contractul Futures pe Dow Jones se tranzactiona in jurul valorii de 11.580 dar, imediat dupa anuntul Fed, acesta a “tasnit” pur si simplu pana la 11.950, a revenit pana la 11.600 inaintea deschiderii sesiunii de la NYSE, urmand ca apoi sa creasca la 12.060 si sa inchida in zona 11.950.

Sigur, cresterea initiala era logica: de cele mai multe ori, bursele se bucura atunci cand dobanda de referinta este redusa. Insa, dupa reactia initiala, investitorii si-au reconsiderat optimismul, trimitand “futures-ii” in picaj. Iarasi logic: daca Federal Reserve reduce pe neanuntate dobanda de referinta, fara ca nici macar consiliul sa se intruneasca in sedinta, asta inseamna ca necazul din sistemul financiar si din economia SUA este mai mare decat pare la prima vedere.

Inca un argument in favoarea acestei ipoteze: de ce 0,75% si nu 0,25% sau 0,50%? Extrem de dubios dupa mine, pentru ca nici macar pe 17 septembrie 2001, odata cu redeschiderea burselor de dupa atacurile din 11 septembrie, Federal Reserve nu a redus dobanda cu 0,75% ci numai cu 0,50%. Mai mult: din 1990 si pana in prezent, Fed nu a operat niciodata o reducere a dobanzii cu 0,75%!

Motivul pentru care pietele au reusit, dupa deschiderea sesiunii de la NYSE, sa recupereze cea mai mare parte din terenul pierdut se datoreaza anuntului facut de Goldman Sachs cum ca Fed ar mai taia dobanda de referinta la dolar, cu ocazia viitoarei sedinte care va avea loc la sfarsitul lunii ianuarie.

Insa, revin cu intrebarea: de ce 0,75% acum? Daca, asa cum spun cei de la Goldman Sachs (si pesemne multi alti analisti), Federal Reserve intentioneaza sa reduca din nou dobanda, de ce nu a redus-o cu 0,50% marti, urmand ca sa isi “continue misiunea” cu inca 0,25% pe 31 ianuarie?

Sa fie Federal Reserve atat de panicata de ceea ce se intampla acum in pietele financiare astfel incat sa considere ca acesti 0,75% care au fost “livrati” marti nu sunt, de fapt, suficienti? Adica principalul motiv pentru care Fed nu a mai putut amana decizia cu o saptamana este tocmai faptul ca mai intentioneaza inca o reducere si ca se serveste de cea livrata ad-hoc acum doar pentru a trimite mesajul: “Stati linistiti, Fed vegheaza pentru linistea pietelor financiare”?

Ca o parere personala: e clar ca nimic nu e clar. Sunt mari sanse ca “surpriza Fed” care, desi la prima vedere poate parea una placuta, sa nu se dovedeasca a fi chiar asa. Daca a fost motivata de panica nu e bine, mai ales ca imagine a Fed-ului. Daca a fost motivata de estimari extrem de pesimiste in ceea ce priveste situatia din pietele financiare si, poate mai mult, cea din economia americana, iarasi nu e bine.

In tot cazul, traim vremuri extrem de tulburi. Orice e posibil de acum incolo, in special datorita volatilitatii excesive din piata, pe care Federal Reserve nu a reusit sa o inlature. De aceea am amanat publicarea acelor scenarii posibile, care au fost promise in articolul anterior. Nu de alta dar, in conditiile actuale, nu timing-ul este primordial, ci prudenta…

Comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan