Pietele internationale de actiuni se contracta: dupa o perioada indelungata de crestere sanatoasa, ele au inregistrat o scadere saptamana trecuta. Acest lucru nu este de bun augur pentru perspectivele pe termen mediu. Ca urmare a reactiilor de panica, pe toate pietele s-au inregistrat vanzari in exces, ceea ce prevesteste o noua miscare in directia opusa. Cu toate acestea, se estimeaza ca in urmatoarele saptamani situatia de pe pietele de actiuni va fi foarte dificila. In acest context, Harald Egger, Chief Investment Officer Equities ERSTE-SPARINVEST, ofera "ponturi" pentru cele mai prudente masuri pe investitorii in fonduri de actiuni care le pot lua.

Alunecă SUA către o perioadă de recesiune?

Probabilitatea unei recesiuni în SUA este acum considerabil mai ridicată, la fel ca şi temerile că o asemenea recesiune ar putea trage în jos întreaga economie mondială. Proiecţiile analiştilor referitoare la profiturile companiilor sunt cel mai probabil prea optimiste în fiecare ţară, astfel încât ne aşteptăm pretutindeni la revizuiri. Dimensiunile şi durata reducerilor preconizate sunt greu sau chiar imposibil de estimat în momentul de faţă. Nesiguranţa reprezintă întotdeauna un factor negativ pentru piaţa de valori, ceea ce explică volatilitatea puternică şi presiunile pentru scădere.

Cât de mult ar putea să scadă piaţa de acţiuni?

O piaţă de tip “bear” pe termen lung este generată de diverşi factori: Evaluări ridicateRate ale dobânzilor ridicate Erori comise de băncile centrale Perioade de recesiune/depresie puternică

Evaluări:

Piaţa de tip “bear” din 2000 - 2003 a fost consecinţa exploziei bubble-ului dot com. Acţiunile companiilor de IT au fost total supraevaluate la momentul respectiv. În prezent nu ne regăsim într-o situaţie similară. Pieţele de acţiuni sunt evaluate foarte atrăgător pe baza nivelurilor actuale de profit, şi chiar au capacitatea de a absorbi scăderi semnificative de profit. Cheia este raportul dintre veniturile rezultate din obligaţiuni şi cele rezultate din acţiuni. În acest moment, acţiunile sunt ieftine în comparaţie cu obligaţiunile.