Se pare ca inceputul saptamanii a provocat apoplexie pentru mass-media si o parte din participantii la bursa, cand s-a vazut picajul inregistrat de bursele din intreaga lume. Insa de ce aceasta reactie pentru un fenomen ce era anticipat inca din toamna, se intreaba Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan.

O saptamana in care SUA a stranutat, restul lumii a prins gripa iar mass-media s-a intrecut in scenarii. Luni, piata din Statele Unite a fost inchisa, marti a deschis cu o pierdere foarte mare, recuperata partial, miercuri a inregistrat o crestere de-a dreptul fantasmagorica, iar joi s-a consolidat cresterea de miercuri.

Vineri, 25 ianuarie, nu se astepta sa fie o zi usoara de tranzactionat. Din doua motive:

1) de ordin tehnic: interpretarea indicilor arata o continuare a cresterii, un retracement care sa dureze ceva mai mult de patru zile (counter trend de gradul doi);

2) de ordin psihologic: reticienta trader-ilor de a lasa pozitii deschise peste weekend, intr-un mediu foarte sensibil la orice stire cu iz negativ.

Pe langa aspectele mentionate, miscarile din piata ar fi trebuit sa poarte si amprenta raportarilor Microsoft, Caterpillar si Honeywell, toate cele trei companii fiind incluse in indicele Dow Jones Industrial Average. Dar piata a inclus raportarile si estimarile bune ale acestora in doar primele 15 minute de la deschiderea pietei si in evolutia contractelor futures pe indici de dinainte de deschidere. Sa vedem mai intai cum au aratat raportarile:

Microsoft a raportat peste estimari, 0,50 centi/actiune vs 0,46 centi/actiune si a oferit un outlook bun pentru anul 2008; actiunile au inchis sedinta -0,93% la 32,94 dolari.

Caterpillar a raportat conform asteptarilor, 1,50 dolari/actiune vs 1,50 dolari/actiune; actiunile au inchis sedinta +1,04% la 65,93 dolari, inchidere pe plus datorata comentariilor pozitive, din partea CEO-ului companiei, cu privire la evolutia pe viitor a mediului de afaceri in care activeaza.

Honeywell a raportat, de asemenea, in linie cu asteptarile, 0,91 centi/actiune vs 0,91 centi/actiune, insa a dat un outlook mai bun pentru primul trimestru al anului in curs; drept urmare, actiunile au inchis sedinta +3,65% la 58,25 dolari/actiune.

Cu toate aceste vesti bune din partea companiilor, totusi Dow Jones nu a reusit sa isi mentina castigul de aproape 100 de puncte din primul sfert de ora al sedintei de tranzactionare, coborand pana la un minim intra-day inregistrat la 12,183 si inchizand sesiunea la 12,207 puncte, adica -1,83%.

De ce aceasta evolutie? In afara celor mentionate mai sus, care tin in mare parte de factorul psihologic, sa nu uitam ca saptamana viitoare va intra iarasi in scena Federal Reserve cu o noua decizie in privinta ratei dobanzii, iar vineri vom avea raportul despre noile locuri de munca ce s-au creat in economie, raport cu un mare impact in pietele financiare. Nu este o perioada prielnica de a lansa ordine care sa anticipeze stirile, astfel ca saptamana viitoare se asteapta un parcurs foarte volatil. Tehnic, graficele arata ca retracement-ul de la minim-ul de marti a fost facut, de unde ideea ca ne indreptam spre un nou minim. Cand va fi facut acesta? Dificil de zis: piata poate ramane in range, consolidand pentru mai multe zile scaderea, sau poate sa se indrepte direct spre un nou minim.

Cu siguranta in acest interval miscarile vor fi deosebit de violente, mai ales ca se vor confrunta doua tabere: cei care cred ca pretul actual al actiunilor reflecta corect datele fundamentale si cei care considera ca economia SUA este deja in recesiune si ca vom intra intr-un bear market generalizat (majoritatea indicilor in scadere cu peste 20% fata de maximele inregistrate), iar singurul trend de urmarit este cel in directia ’sud’.

Abordarea mea este ca premisele continuarii scaderii, adica intrarea in bear market, au aparut atat fundamental cat si tehnic inca din toamna. Miscarile intre maxim si minim (inregistrat in august) au durat destul de mult, iar odata spart minimul din august piata mai are de scazut si totul se va termina odata cu o scadere masiva pe un volum impresionant, care sa creeze acea ,,capitulare” prin care arsenalul vanzatorilor va fi epuizat. Cum inca nu am vazut acest fenomen, evolutiile viitoare au toate sansele sa fie pe partea scaderii.

Ce crezi despre cele scrise de Ovidiu Ciulina pe blogul lui Moldovan? Comenteaza acest subiect.