Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul de oferta pentru listarea la bursa a fondului inchis de investitii STK Emergent, administrat de STK Financial Cluj, potrivit NewsIn care citeaza o sursa apropiata institutiei. STK Emergent va fi listat prin intermediul unei oferte publice initiale in valoare de 50 milioane de lei conform prospectului de emisiune al companiei.

Decizia CNVM inseamna transformarea societatii care administreaza fondul - STK Financial - dintr-o societate care atrage finantari in mod privat, intr-o societate care va atrage fonduri in mod public.

STK Emergent urmareste atragerea de capital pentru a-si spori investitiile care sa aduca o rentabilitate superioara pietei de capital in conditii comparabile de risc. Astfel, fondul iti propune sa directioneze 60% din resursele atrase in urma ofertei publice spre actiunile atractive din punct de vedere al fundamentelor economice, in timp ce restul de 40% din resurse vor fi alocate investitiilor imobiliare.

Fondul inchis de investitii s-a constituit printr-o oferta privata derulata in perioada 20 martie - 20 aprilie 2006, la care au subscris 93 de investitori cu suma de 13,53 milioane de lei. De la infiintare, capitalul fondului a crescut de aproape opt ori, pana la 106,73 milioane de lei.

La finele anului trecut, STK Emergent adiministra active de 121,6 milioane lei, de noua ori mai mult decat la infiintare.

In portofoliul fondului se gasesc titluri ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF-uri), cu o pondere de 37,9%, STK Properties - 17,1% din portofoliu si Constructii Bihor, cu o pondere de 15,8%. Resursele fondului mai sunt plasate in depozite bancare, intr-o proportie de 8,1% si in alte active cu o pondere mai mica de 5%.

STK Properties este un vehicul de investitii imobiliare, infiintat in octombrie 2007 si detinut in proportie de 99,99% de STK Emergent.