Actiunile emise de Erste Bank, actionarul majorital al Bancii Comerciale Romane, vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti incepand de joi, 14 februarie, se arata intr-un comunicat al BVB. De asemnea, operatorul pietei a anuntat ca BCR isi va incepe, din data de 12 febuarie, activitatea de participant la sistemul de tranzactionare al BVB.

Titlurie Erste vor fi listate la categoria Internationala a bursei.

Potrivit comunicatului BVB, simbolul acestor titluri va fi EBS, iar pretul de referinta va fi cel inregistrat la Bursa din Viena, piata principala a actiunilor Erste, din data de 13 februarie.

Erste Bank mai este listata la Viena si la Praga. Titlurile Erste realizeaza circa noua la suta din rulajul bursei cehe, unde sunt tranzactionate intre 20 si 25 la suta dintre titlurile bancii austriece.

Teoretic, toate cele peste 316 milioane de actiuni Erste sunt listate pe fiecare din cele trei piete, insa pachetul efectiv care va fi rulat va fi determinat practic de interesul investitorilor. La Bucuresti, actiunile Erste vor fi tranzactionate in lei si se estimeaza, ca cel putin la inceput pretul de piata va tinde spre referinta de la Viena sau Praga, dupa care va depinde mult de starea emotionala a investitorilor.

Actiunilor emise de Erste Bank au fost admise la tranzactionare de Consiliul Bursei in data de 30 ianuarie, in baza avizului consultativ favorabil al Comisiei de Admitere la Tranzactionare.

In ziua urmatoare, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat modificarile Codului Bursei de Valori Bucuresti si al Depozitarului Central privind tranzactionarea si operatiunilor post-vanzare aplicabile companiilor straine ale caror actiuni sunt tranzactionate pe pietele reglementate din alte state membre ale Uniunii Europene. In urma acestor modificari, actiunile companiilor straine vor putea fi tranzactionate si pe piata de la Bucuresti.