Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat specificatiile contractului futures avand ca suport actiunile Erste Bank, se arata intr-un comunicat al BVB. Acestea urmeaza sa fie inaintate spre inregistrare Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

De asemenea, a fost acordata de catre Consiliul Bursei calitatea de market maker pe piata reglementata la vedere societatilor KBC Securities Romania si Wood & Company Financial Services Praga. Cele doua societati participante la sistemul de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti se alatura institutiei de credit Banca Comerciala Romana pentru a opera ca market maker, incepand cu data de 14 februarie 2008, pe actiunile grupului austriiac Erste Bank.

Contractul Futures este o obligatie asumata intr-o piata organizata, de a cumpara si vinde un anumit activ (monetar, financiar, marfa), la o anumita data in viitor, la pretul stabilit in momentul incheierii tranzactiei.

Pentru a tranzactiona contracte Futures, un client trebuie mai intai sa depuna la societatea de servicii de investitii financiare o suma de bani numita marja. Aceasta marja este o garantie ca cel care castiga isi va incasa banii, iar cel care pierde ii va plati. Tranzactiile Futures nu se finalizeaza cu livrarea activului suport de la baza contractului.

Aproape toate tranzactiile Futures se lichideaza prin plata in lei a diferentelor dintre pretul la care a fost realizat contractul si pretul activului suport la scadenta. O alta varianta este lichidarea contractului inainte de scadenta, printr-o operatiune de sens contrar (vanzare in cazul in care s-a inceput cu o cumparare).