Bursa de Valori Bucuresti a incheiat sedinta de luni in crestere, recuperand pierderile de aproximativ un procent de la jumatatea sedintei de tranzactionare, investitorii fiind atrasi de preturile atractive. Lichiditatea de pe piata principala a urcat cu aproape 30%, pana la 28,33 milioane de lei, echivalentul a 7,61 milioane de euro.

La ora 12:00, valoarea tranzactiilor se situa la nivelul de 5,65 milioane de lei, echivalentul a 1,51 milioane de euro.

"In conditiile in care bursele straine au fost oprite de la tranzactionare in ultimele sedinte, asteptarile investitorilor au fost in directia unei corelari cu piata americana, care a inchis in sedinta de joi cu o apreciere semnificativa. Astfel, cumparatorii nu au fost prea hotarati in sedinta de luni, cum nu au fost nici in cea de vineri, dar putem spune ca au mers pe principiul cumpararii de chilipiruri, de actiuni la preturi foarte atractive", a declarat Florin Catinas, broker la WBS Romania, citat de NewsIn.

In debutul sedintei de luni, cotatiile s-au plasat putin sub cele de vineri, pentru ca in jurul orei 12:00 indicii bursei sa inregistreze pierderi de aproximativ 1%. Dupa acest minim, preturile au inceput sa urce, pentru ca la inchidere toti indicii sa fie pe verde.

Astfel, indicele general al bursei, BET-C s-a apreciat cu 0,68%, pana la 4.906,49 puncte, iar BET, indicele celor mai lichide zece titluri listate, a ajuns la 6.884,01 puncte, in crestere cu 0,38% fata de finalul sedintei anterioare.

"Cred ca intram intr-o perioada de acumulare, avand in vedere si ca in ultimele zile am inchis pe verde", este de parere Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker Cluj.

Potrivit acestuia, "evolutia bursiera din sedinta de luni s-ar putea datora si lipsei investitorilor straini, cu toate ca in ultima perioada investitorii straini au fost destul de putin prezenti in piata, lichiditatea medie din ultima luna fiind de aproximatiiv 22 milioane de lei".

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat cel mai mare avans, de 1,33%, pana la 53.363,21 puncte.

Cele mai lichide titluri au fost cele ale SIF Oltenia, care au avut un rulaj de 4,17 milioane de lei, urmate de cele ale Bancii Transilvania si SSIF Broker, cu un rulaj de 2,00 milioane de lei, respectiv 1,55 milioane de lei. SIF Moldova s-a clasat pe locul patru in topul lichiditatii, cu 1,43 milioane de lei, iar SIF Banat Crisana, cu un rulaj de 1,38 milioane de lei, a ocupat locul cinci.

Cele mai mari scaderi de pret au inregistrat actiunile companiilor Vrancart (-10,17%), Oil Terminal (-5,19%) si Mecanica Ceahlau (-4,76%), in vreme ce Compania Energopetrol (8,08%), Alro (4,48%) si Bermas (3,96%) au inregistrat cele mai importante cresteri.