Bursa din Sibiu va lansa la tranzactionare, in data de 1 aprilie, derivate avand ca activ suport cursul valutar dintre francul elvetian si leu, se arata intr-un comunicat al institutiei. Noile instrumente ce vor fi introduse pe piata Sibex sunt contractele futures cu simbolul CHF/RON respectiv contractele options cu simbolul OPCHF/RON.

Marimea obiectului contractului futures CHF/RON este de 1000 franci elvetieni iar pasul de tranzactionare 0,1 lei pe contract. Scadentele disponibile sunt la trei respectiv sase luni, data scadentei fiind a treia zi de vineri din lunile de scadenta: martie, iunie, septembrie si decembrie. In cazul in care acesta nu este zi lucratoare, data scadentei va fi ultima zi lucratoare dinaintea celei de-a treia zi de vineri din luna de scadenta.

Marimea obiectului contractului options OPCHF/RON este un contract futures CHF/RON.

"Tinand cont de miscarile din piata valutara autohtona si internationala si de interesul in crestere manifestat pentru derivatele pe cursul de schimb demonstrat de volumele in crestere, am dorit sa largim aria de actiune a investitorilor cu un nou produs de acest tip. Acesta a fost gandit pentru a raspunde atat cerintelor speculatorilor cat si pentru strategiile de hedging valutar cu atat mai mult cu cat francul elvetian este in ultima perioada o moneda din ce in ce mai solicitata atat pentru credite cat si pentru operatiuni comerciale” a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.

Tranzactionarea acestor produse a fost aprobata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM).