Debutul celui de-al doilea trimestru financiar a inceput intr-o nota foarte optimista. Atat de optimista incat starneste ingrijorare cu privire la sustenabilitatea unor astfel de castiguri, doar pe anticiparea unor rezultate bune de la companii.

Indicii bursei americane au inregistrat marti, 1 aprilie, o crestere demna de aplauze. Dow Jones a terminat sedinta + 3,19%. Impresionant pentru o zi fara stiri esentiale. Insa raliul poate fi explicat prin convergenta a doi factori: tehnici - gasirea temporara a unui suport si un rebound specific unui ,,bear market” si psihologici: sentimentul foarte bullish din piata si asteptari ridicate pentru raportarile companiilor, sezon ce trebuie sa inceapa.

In alta ordine de idei, ceea ce a mai contribuit la imbunatatirea sentimentului din piata a fost anuntul din partea Lehman Brothers de strangere a 4 miliarde de dolari prin emiterea de actiuni preferentiale, dar si cel venit de la UBS care, desi a declarat o pierdere de 12 miliarde de franci elvetieni, anuntul ca va cauta sa stranga aproximativ 15 miliarde de franci a temperat din ostilitatea trader-ilor, iar compania a terminat sedinta +14,62%.

Insa bursele exagereaza, atat pe cumparare cat si pe vanzare, iar cresterea de marti ne duce cu gandul ca urmatoarele zile ar putea fi dedicate consolidarii si volatilitatii. Experienta din aceasta perioada a demonstrat ca dupa o asemenea crestere apar si intrebari, iar aici ia nastere indoiala cu privire la o crestere de asemenea amploare in zilele urmatoare.

Sa nu uitam ca vineri vom avea datele despre noile locuri de muca ce s-au creat in economia americana in luna precedenta, iar acestea vor mai adauga o piesa la puzzle-ul in care ne aflam.

Comenteaza pe blogul lui Moldovan.