Putem spune ca asistam la un meci de tenis din punct de vedere al deplasarii indicilor burselor americane. Cand intr-o parte, cand in alta! Ne aflam in fata unui ghicitoare cu privire la evolutia indicilor?

Vinerea trecuta am avut un nonfarm payrol de -80 de mii, mult mai slab fata de estimarile analistilor, mai ales dupa un raport ADP, cu privire la locurile de munca din sectorul privat, pozitiv. Cum reactioneaza piata? Ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, mentinandu-se in acelasi range. Luni, indicii isi mentin “sensul” de tranzactionare: scadere-crestere-scadere.

Sigur, am putea gasi o scuza! Aceea ca, incepand de luni dupa amiaza, Alcoa, companie din indicele Dow Jones, da startul sezonului de raportari si traderii ignora pentru moment datele fundamentale, concentrandu-se pe “earnings”. Nimic mai fals! Alcoa raporteaza, 0,44 usd/actiune vs 0,48 usd/actiune, iar bursele… evolueaza la fel, negasind o directie.

Iar aici lucrurile se complica. Recapitulam: stiri fundamentale - fara impact, raportari - deocamdata fara impact. Tehnic? Zona 12,700-750 pe Dow Jones este vazuta ca o zona de rezistenta, dar dat fiind sentimentul bullish din piata ea ar fi trebuit sparta pana acum. Insa nu s-a intamplat asa, iar Dow a intrat intr-un fel de consolidare intre 12,500-12,700.

Ca de obicei, o astfel de perioada va fi precedata de o miscare puternica intr-un sens sau altul. Care va fi? Momentan nu conteaza, pentru ca nu este indicat in cazul unei astfel de consolidari, din care nu reiese un trend clar, sa se ia pozitii. Dar avem cateva atuuri pentru un raliu: 1) sentimentul bullish, dat de stabilirea temporara a unui minim pe indici; 2) volumul: in zilele de crestere volumul a fost peste medie, iar in restul zilelor a fost foarte slab.

Unii analisti considera ca minimul pe care l-am vazut in martie a fost cauzat de criza de pe piata creditelor, iar urmatorul minim pe care il vom avea va fi cauzat de recesiunea economica. Insa momentan sa fim in garda si deschisi oricarei posibilitati…

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.