Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce algoritmul de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare, pentru piata reglementata si piata RASDAQ, incepand cu data de 23 aprilie. Aplicarea algoritmului de fixing, care reprezinta o licitatie la un pret unic, are drept rezultat determinarea volumului maxim care poate fi tranzactionat la pretul rezultat din fixing pentru instrumentul financiar din piata respectiva si se poate aplica numai daca cel mai bun pret de cumparare este mai mare sau egal cu cel mai bun pret de vanzare pentru instrumentul financiar din piata respectiva.

Potrivit unui comunicat al BVB, introducerea algoritmului de fixing prezinta cateva avantaje directe, cantitative, pentru BVB si anume cresterea duratei sedintei de tranzactionare si cresterea numarului tranzactiilor inregistrate in timpul unei zile bursiere se preconizeaza o crestere a lichiditatii generale a pietei.

Avantajele calitative constau in alinierea BVB la cea mai recenta metodologie de calcul a pretului de inchidere, reducerea posibilitatii influentarii evolutiei naturale a pietei prin eliminarea factorilor subiectivi de stabilire a pretului de inchidere si, implicit, prin asigurarea unei relevante sporite a pretului de referinta.

Utilizarea algoritmului de fixing implica introducerea unei noi stari a programului sedintei de tranzactionare, numita stare de Inchidere - stare similara cu cea de Deschidere. In starea de Inchidere se calculeaza, pe baza algoritmului de fixing, pretul si cantitatea (volumul) de inchidere, se identifica tranzactiile posibile, se aloca volumul de instrumente financiare si se incheie tranzactiile, pentru piata pentru care se va aplica starea respectiva.

Stabilirea unui pret de referinta prin mecanisme de tip fixing ofera corelarea cu piata futures, in contextul dezvoltarii pietei derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti. Riscul de influentare a pietei, in conditiile in care contractele futures se bazeaza pe pretul de referinta, scade o data cu introducerea algoritmului de fixing.

Prin introducerea algoritmului de fixing, BVB se aliniaza la tendintele burselor internationale. Toate bursele din tarile vechi membre ale Uniunii Europene au adoptat in ultimul deceniu mecanismele de tranzactionare order driven precedate si urmate de perioade scurte de timp in care sunt utilizate mecanismele de licitatie.

In data de 18 martie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat modificarile privind crearea cadrului pentru introducerea algoritmului de fixing la inchiderea sedintei de tranzactionare (close auction).