La bursele electronice din Asia, pretul barilului de petrol a depasit pentru prima data in istorie, pragul simbolic de 135 de dolari, continuand avansul de aproape 20% inregistrat la inceputul lunii. Aceasta majorare are loc in conditiile in care exista temeri privind oferta existenta si scaderea rezervelor americane. Astfel, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a atins nivelul de 135,04 dolari pe baril in tranzactiile de joi dimineata.

Pretul petrolului a depasit miercuri, cu rapiditate, valoarea istorica de 134 dolari pe baril, atingand in final un maxim de 134,10 dolari la New York si 133,47 dolari la Londra.

Cresterea pretului la barilul de petrol a provocat ingrijorare la nivel international. Cu toate acestea, Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol - OPEC - isi mentine pozitia si anunta, in continuare, ca oferta este suficienta.

Agentia Reuters aminteste ca stocurile de petrol din Statele Unite au scazut, saptamana trecuta, cu 5,4 milioane de barili pe fondul reducerii importurilor, dar si a cresterii cererii din partea rafinariilor.