La busele din Asia, pretul petrolului a scazut, joi, inaintea conferintei care urmeaza sa se desfasoare duminica la Jeddah, in Arabia Saudita, unde marile tari producatoare si consumatoare vor discuta despre nivelul record atins de pretul "aurului negru".

La aceasta intalnire si-au anuntat participarea Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franta, Japonia, China si Africa de Sud.

France Presse noteaza ca pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in iulie, a scazut cu 61 de centi, ajungand la nivelul de 136,07 dolari/baril. Petrolul Brent, din Marea Nordului, cu livrare in luna august, a scazut cu 54 de centi, atingand valoarea de 135,90 dolari/baril.

Intre timp, Statele Unite cauta solutii pentru stoparea cresterii pretului la barilul de petrol. Presedintele George Bush a cerut Congresului sa ridice embargoul privind extragerea petrolului in zonele de coasta.

Companiile petroliere au fost impiedicate timp de 27 de ani sa exploateze resursele din aceste regiuni, in incercarea de a proteja turismul si de a feri zonele de plaja de posibile pete de petrol. Radio Romania Actualitati transmite ca propunerea liderului de la Casa Alba a fost imbratisata de republicani, dar a fost contestata de democrati.