Drepturile de alocare Teraplast Bistrita vor fi suspendate joi de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, in paralel urmand a fi demarate procedurile de admitere la tranzactionare a actiunilor companiei, se arata intr-un comunicat al operatorului pietei de capital. Potrivit NewsIn, actiunile Teraplast ar putea intra la tranzactionare incepand din data de 1 iulie.

"Cel mai probabil actiunile Teraplast vor intra la tranzactionare de martea viitoare (n.a. 1 iulie). Introducerea actiunilor la tranzactionare va trebui, mai intai, sa fie aprobata de catre Consiliul Bursei, dar acest lucru este practic o formalitate", a declarat Stere Farmache, presedintele si directorul general al BVB, citat de agentia de presa.

Drepturile de alocare atasate actiunilor care au facut obiectul ofertei publice de actiuni Teraplast Bistrita au fost introduse la tranzacionare incepand cu data de 5 mai.

Oferta publica initiala a Teraplast Bistrita, ce a fost suprasubscrisa cu 3,7%, s-a desfasurat in perioada 7-17 aprilie si a oferit spre subscriere 49,6 milioane de actiuni, reprezentand 20% din capitalul social al companiei. Banii obtinuti in urma IPO-ului vor fi folositi pentru relocare si cresterea capacitatii de productiei.

Procesatorul de PVC Teraplast Bistrita si-a sporit anul trecut profitul net cu 75%, pana la 16,05 milioane lei, si estimeaza pentru anul curent castiguri de 27 milioane lei, potrivit rezultatelor financiare calculate in standardele internationale de raportare (IFRS).

Dorel Goia era principalul actionar al companiei inaintea ofertei publice, cu o detinere de 39,36% din actiuni, in timp ce directorul general, Emanoil Viciu, controla 24,53% din companie. SIF Banat-Crisana (SIF1) avea o participatie de 13,08%, iar Marley Magyarorszag - sucursala din Ungaria a celui mai mare producator mondial de instalatii, compania franceza Aliaxis - detinea 9,22% din actiunile Teraplast.

Teraplast Bistrita este cel mai mare procesator de PVC din Romania, cu o cota de piata de 36% pe segmentul tubulaturii din PVC si de peste 30% pe segmentul tubulaturii de polipropilena, conform calculelor companiei pentru anul 2007.