Pretul petrolului brut a atins joi 146,34 dolari/baril la Bursa din Londra, pe fondul asteptarilor privind cresterea dobinzii-cheie de catre Banca Central Europeana. La bursele asiatice, pretul petrolului depasise joi dimineata nivelul istoric de 145 de dolari/baril, pe fondul unei scaderi bruste a stocurilor de titei din Statele Unite si din cauza deprecierii dolarului, relateaza France Presse.

Astfel, in tranzactiile matinale, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in august, a crescut cu 75 de cenţi, ajungand la nivelul de 145,01 dolari/baril. Si cotatia petrolului Brent, din Marea Nordului, cu livrare in august, a crescut cu 70 de cenţi, atingand valoarea de 144,27 dolari/baril.

BBC aminteste ca aceasta ultima majorare a preturilor la petrol urmeaza unei alte cresteri inregistrate anterior la bursele din New York si Londra, dupa ce Statele Unite au anuntat ca din rezervele sale de petrol s-au vandut mai mult decat se preconizase, aproximativ doua milioane de barili.

Pe de alta parte, zvonurile privind un posibil atac asupra Iranului - al patrulea producator de petrol la nivel mondial si al doilea mare exportator din OPEC - au determinat tensiuni pe piata. Comerciantii sunt ingrijorati ca Iranul ar putea sista livrarile in cazul in care va fi atacat de Israel sau Statele Unite.