Capitalizarea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ar putea ajunge la 70 miliarde de euro in 2010, potrivit unui studiu al Bancii Comerciale Romane (BCR), fata de un nivel de 29,57 miliarde de euro in prezent. Acest nivel este inferior tintei stabilite de BVB pentru anul 2010, de 100 miliarde de euro.

Totodata, analistii BCR estimeaza ca, la finele perioadei mentionate, valoarea medie a tranzactiilor zilnice va creste, de la 8,91 milioane de euro in sedinta de luni, la 45 milioane de euro. De asemenea, si acest nivel este sub tinta oficialilor BVB, care pentru anul 2010 se asteapta la o valoare medie a tranzactiilor zilnice de 100 milioane de euro.

Potrivit studiului BCR, BVB ar putea deveni in 2009 cea mai atractiva piata din Europa Centrala si de Est daca autoritatile vor lista Fondul Proprietatea si unele companii de utilitati, precum Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Romgaz si Aeroportul Henri Coanda.

Studiul a analizat si punctele tari si punctele slabe ale pietei. Astfel, printre punctele tari se numara succesul inregistrat de listarile Transelectrica si Transgaz, care a incurajat autoritatile sa listeze si alte companii de utilitati, si listarea Erste, care a deschis calea de a atrage pe piata locala companii care in prezent sunt listate si pe alte piete. Alte puncte tari sunt cresterea interesului firmelor mici si mijlocii de a se lista, implementarea Pilonului II de pensii si potentialul companiilor romanesti, comparabil cu cel al firmelor din Europa Centrala si de Est.

De cealalta parte, prezenta redusa pe piata de capital a unor sectoare, precum telecomunicatiile si agricultura si riscurile legate de standardele reduse de transparenta a companiilor listate pe piata Rasdaq se numara printre punctele slabe ale BVB.