Asociatia Brokerilor a cerut, marti, trecerea de la sistemul de autofinantare a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare la finantarea de la bugetul de stat a institutiei, pentru garantarea independentei si prevenirea abuzurilor, transmite NewsIn. Propunerea brokerilor a venit ca reactie la informatiile prezentate in presa, privind salariile foarte mari pe care le primesc unii angajatii ai CNVM. In replica, reprezentantii autoritatii pietei de capital considera ca actiunea Asociatiei Brokerilor face parte dintr-o atitudine de denigrare a activitatii membrilor si personalului CNVM.

"Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului", se arata intr-un comunicat al AB.

Asociatia Brokerilor mentioneaza ca, desi CNVM se autofinanteaza din banii investitorilor si cei ai institutiilor pietei de capital, acestia nu au nici un cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc banii, lucru care duce la abuzuri.

Autorii comunicatului aduc in sprijinul demersului lor reglementarile europene, care cer ca supraveghetorii pietelor de capital sa fie institutii publice, finantate de catre stat.

"Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital, autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", se mai precizeaza in comunicat.

De asemenea, brokerii cer suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% perceput de catre CNVM pentru tranzactiile pe Bursa, pentru a incuraja prezenta investitorilor pe piata de capital, in contextul crizei financiare mondiale. Totodata, Asociatia Brokerilor mai solicita Ministerului Finantelor sa reduca impozitul pe profitul obtinut pe piata de capital, de la 16%, la o cota unica de 1%, pentru o perioada de cel putin trei ani, pentru atragerea banilor catre piata de capital si finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori.

CNVM: Actiunea Asociatiei Brokerilor face parte dintr-o atitudine de denigrare a activitatii membrilor si personalului CNVM

In replica, reprezentantii CNVM sunt de parere ca actiunea Asociatiei Brokerilor face parte dintr-o atitudine constanta de denigrare a activitatii membrilor si personalului CNVM. "In mod normal, intre Asociatia Brokerilor si autoritatea pietei de capital ar trebui sa existe raporturi de colaborare si sprijin in adoptarea deciziilor majore pentru piata de capital dar, in realitate, constatam cu profund regret, faptul ca Asociatia Brokerilor nu reprezinta un partener de discutie real si profesionist", se arata intr-un comunicat al CNVM.

Reprezentantii autoritatii pietei de capital aduc in sprijinul lor prevederile Statutului CNVM, in care se arata ca Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare este o autoritate administrativa autonoma finantata integral din venituri extrabugetare, nivelul maxim al cotelor si tarifelor fiind stabilit prin aceasta lege.

"CNVM a manifestat o preocupare constanta pentru diminuarea sub limita maxima prevazuta in lege a cotelor si tarifelor percepute pentru operatiunile de piata dar, din pacate, nu a putut constata efectele acestor masuri asupra costurilor percepute investitorilor, ci numai la nivelul rezultatelor financiare ale prestatorilor de servicii pe piata de capital", se mai precizeaza in comunicatul autoritatii.

Autoritatea pietei de capital aminteste ca, "in pofida afirmatiilor calomnioase din comunicatul Asociatiei Brokerilor, bugetul de venituri si cheltuieli al CNVM, precum si executia acestuia sunt aprobate de catre Parlamentul Romaniei, dupa o atenta analiza si examinare in comisiile parlamentare de specialitate", iar executia bugetului este controlata de catre Curtea de Conturi a Romaniei.

CNVM precizeaza ca sistemul de salarizare practicat in institutie este corespunzator nevoilor de atragere si fidelizare a unui personal cu inalta calificare, cu atat mai necesar daca se au in vedere deciziile importante pe care trebuie sa le adopte CNVM in context european si responsabilitatile pe care acestea le presupun.

"Sistemul de salarizare asigura, de altfel, tocmai independenta fata de participantii la piata si fata de entitatile autorizate si supravegheate, veniturile membrilor si personalului CNVM situandu-se sub nivelurile practicate pe piata financiara si fiind in deplin acord cu prevederile legii organice care reglementeaza activitatea CNVM", arata reprezentantii autoritatii.