Titlurile de stat vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand din 4 august, a anuntat luni, in cadul unei conferinte de presa, presedintele institutiei, Stere Farmache.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ca vor tranzactionate 26 de serii de titluri de stat, obligatiuni cu cupon fix care nu au atins perioada de maturitate. Valoarea estimata a celor 26 de serii este de opt miliarde lei.

Anumite categorii de titluri de stat nu vor fi tranzactionate: certificatele de trezorerie, titlurile indexate cu inflatia, cele cu perioada de maturitate mai scurta de un an si cele emise prin legi speciale.

"In functie de strategia BNR privind dobanda de referinta, titlurile de stat pot fi mai mult sau mai putin atractive pentru ca dobanda la titlurile de stat este mai mare decat cea de referinta", a declarat Vosganian.

Tranzactionarea titlurilor de stat va mari gradul de transparenta cu privire la conditiile de piata, a apreciat ministrul. "Titlurile de stat pot deveni un element de stabilitate pentru bursa. Am dorit ca prin implicarea guvernului sa lansam un semnal de incredere in bursa", a adaugat Vosganian.

Titlurile de stat vor putea fi tranzactionate de societatile de investitii financiare, institutiile de credit membre ale BVB si categoriile de investitori specializate pe titluri de stat, a precizat Farmache.