Interconectarea sistemului RoClear al Depozitarului Central cu sistemul SaFIR al Bancii Nationale a Romaniei a fost finalizata luni, facand astfel posibila tranzactionarea simultana a titlurilor de stat pe piata reglementata administrata de Bursa de Valori Bucuresti si pe piata secundara interbancara, se arata intr-un comunicat al Depozitarului Central. Transferul titlurilor de stat intre cele doua sisteme va fi de tip "livrare fara plata" (free of payment), fara schimbarea proprietatii.

Modelul post-tranzactionare care va fi utilizat pentru titlurile de stat este similar cu cel aplicat pentru actiunile emise de emitenti internationali, care sunt tranzactionate pe mai multe piete si pentru care Depozitarul Central nu este desemnat depozitar al emitentului, respectiv mecanismul de decontare fara pre-validare, imprumutul de titluri si conturile globale la nivelul tuturor participantilor la piata.

Depozitarul Central va realiza decontarea tranzactiilor cu titluri de stat efectuate la BVB, insa termenul de decontare va fi mai scurt, si anume doua zile de la data tranzactionarii.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat saptamana trecuta modificarea codurilor de procedura ale Bursei de Valori Bucuresti si Depozitarului Central, pentru administrarea de catre BVB a pietei alternative si a tranzactiilor cu titluri de stat.

Titlurile de stat vor fi tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) incepand din 4 august. Potrivit ministrului economiei si finantelor, Varujan Vosganian, vor fi tranzactionate 26 de serii de titluri de stat, obligatiuni cu cupon fix care nu au atins perioada de maturitate. Valoarea estimata a celor 26 de serii este de opt miliarde de lei.