"Piata” a interpretat intr-un mod foarte optimist noul raport asupra GDP-ului din SUA. Cu o revizuire de la 1,9% la 3,3%, aceste date arata la prima vedere un ritm de dezvoltare mult mai bun decat estimarile anterioare. Contributia relativa a exportului a fost cea mai mare din ultimii 27 ani, si anume 3,1 procente.

Aceasta crestere poate fi privita totusi cu optimism rezervat, caci venitul intern brut (GDI - gross domestic income, veniturile cetatenilor, ale companiilor si ale agentiilor guvernamentale) a crescut cu doar 0,3%, dupa ajustarea pentru inflatie. Desi, in mod teoretic cele doua masuri ar trebui sa ajunga la aceleasi valori (GDI si GDP), modul de calcul nu permite convergenta rapida.

La fel cum ponderea exportului a ajuns aproape de un record, la fel si diferenta intre ritmul de crestere al GDP si cel al GDI (este cea mai mare de dupa al doilea razboi mondial). Conform unui economist al Federal Reserve, evolutia veniturilor ajustate pentru inflatie constituie un mai bun predictor pentru eventuale recesiuni decat rata de crestere a GDP-ului.

"Valorile GDI pot semnala ca GDP-ul supraestimeaza cresterea economica”, James o'Sullivan, economist UBS.