-44,95% in sesiunea de marti, 09 septembrie, -12,65% in cea de luni, -51,58% in luna septembrie si -88,10% de la inceputul anului. Acesta este “palmaresul” cotatiei Lehman Brothers cauzat, in cea mai mare parte, de pierderile suferite si, mai recent, de incapacitatea de atragere de capital.

Daca in perioada recenta s-a stiut in piata ca Lehman este in discutii sa isi vanda divizia de asset-management catre Korea Development Bank si acest aspect a tinut cotatia sa nu pice, se pare ca acum vanzarea nu se va mai face, motiv pentru care cotatia a inregistrat acest picaj.

Deja in piata exista mai multe zvonuri: ca Lehman ar fi putut vinde divizia, dar ca pretul oferit a fost cu 2 miliarde mai mic decat cel sperat, ca negocierile continua cu alte companii de private-equity, ca Nomura Holdings, cea mai importanta banca de investitii din Japonia, ar fi interesata de achizitia unei parti din Lehman, samd.

Cert este insa un lucru: evolutia din zilele recente a cotatiei Lehman este similara cu cea a Bear Stearns, din martie. In plus, agentia de rating S&P a declarat ca ar putea reduce rating-ul pe termen lung al companiei, citand tocmai scaderea abrupta a cotatiei acesteia si incapacitatea de a atrage capital.

Pe de alta parte, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup si Credit Suisse, dupa inchiderea sesiunii regular, au anuntat ca inca tranzactioneaza cu Lehman, deci riscul de contraparte nu este major. Ca urmare, de la 7,79 dolari pe actiune, cat a fost inchiderea oficiala, cotatia Lehman a crescut, after-hours la peste 8,5 dolari. Insa, dupa putin timp, aceasta a picat sub nivelul de inchidere.

Inseamna ca inca exista multa teama cu privire la soarta companiei. Si, totodata, un mare semn de intrebare: este Lehman Brothers “too big to fail”, la fel ca Bear Stearns?

Comenteaza pe blogul lui Liviu Moldovan