Compania americana de asigurari American International Group (AIG) nu a reusit sa convinga cele trei mari agentii de evaluare de rating din lume, Moody's, S&P si Fitch, asupra soliditatii sale financiare, toate trei coborand ratingul acesteia.

Decizia survine pe fondul crizei financiare in care se afla asiguratorul american, aflat intr-o cursa contra cronometru pentru a face rost de lichiditati in conditiile in care este obligata sa plateasca miliarde de dolari pentru a-si onora angajamentele.

Rand pe rand, cele trei principale agentii de evaluare din lume, si-au dat verdictul in aceasta dimineata (luni seara in SUA). Astfel, Moody's a redus ratingul AIG la “A2” de la “Aa3”. Standard&Poor's a coborat ratingul companiei la “A-“ de la “AA-“, in timp ce Fitch a redus ratingul AIG la “A”, de la “AA-“, potrivit Reuters.

Cei trei evaluatori si-au explicat deciziile prin agravarea pietei imobiliare fata de care asiguratorul american este foarte expus, si prin caderea dramatica a actiunilor AIG la bursa, cu 55,6% luni.

Anunturile celor trei agentii de evaluare au fost facute dupa ce autoritatile din New York au declarat ca i se va permite companiei de asigurari sa aiba acces la finantari de 20 de miliarde de dolari, scrie AFP.

Intelegerea intre guvernatorul David Peterson si AIG are ca scop salvarea celor aproape 15.000 de locuri de munca pe care asiguratorul le are in New York.

AIG a fost mult timp liderul mondial al asigurarilor, insa in ultimele noua luni a raportat pierderi de 18 miliarde de dolari din cauza crizei creditelor ipotecare. Grupul a solicitat Federal Reserve o finantare pe termen scurt de 40 de miliarde de dolari pentru majorarea capitalului. De asemenea, JPMorgan si Goldman Sachs ar putea acorda AIG un credit sindicalizat de 70 de miliarde de dolari pentru a face fata revizuirii negative a ratingului.

In Romania, filialele grupului nu au deocamdata probleme. Arbitrul asigurarilor din Romania (CSA) a anuntat, luni, ca indicatorii de solvabilitate si lichiditate ai asiguratorilor AIG Life Asigurari Romania si Societatea de Asigurari AIG Romania respecta cerintele prevazute de reglementarile prudentiale in vigoare, conform situatiilor semestriale transmise comisiei, informeaza NewsIn.