Reporter: Care sunt motivele acestei noi crize?

Marc Touati: Problema acestei crize, care este una din consecintele crizei pietelor imobiliare, este proasta gestionare a riscurilor. Treaba bancilor de afaceri este sa isi asume riscuri, dar cateodata, se iau prea multe de acest fel sau riscul este prost apreciat si prost gestionat. Iar cand riscul explodeaza, cum s-a intamplat cu criza imobiliara, trebuie sa platim ponoasele. Noutatea este ca mai inainte FED salva situatia. De acum, falimentele vor fi lasate sa se intample, ceea ce s-a intamplat si cu Lehman Brothers.

Reporter: De ce a antrenat falimentul bancii Lehman Brothers caderea burselor?

Marc Touati: Pentru ca se prabuseste o entitate de varf a sistemului bancar international, una dintre principalele banci de afaceri americane. Lehman Brothers are angajamente cu alte banci care sunt si ele afectate in acest sens. Vor urma oare si alte banci? Incertitudinea provoaca teama pe piata.

Reporter: Un fond “antifaliment” de 70 de miliarde de dolari a fost creat de zece banci mari la sfarsitul saptamanii. In ce consta acesta si care este eficienta acestuia?

Marc Touati: Bancile trebuie sa se refinanteze pe piata interbancara, adica o piata pe care bancile schimba intre ele active financiare. Acest fond “antifaliment” a fost creat pentru a evita tensiunile, pentru a le permite sa se refinanteze mai usor. In paralel, FED a acordat facilitati de refinantare. Ea a acceptat sa refinanteze bancile preluand actiuni de calitate mai putin buna decat in trecut, in timp ce pana acum bancile trebuiau sa aduca actiuni de mare calitate. Dar azi este foc si el trebuie stins cu aceasta masura provizorie.

Reporter: Care este amploarea crizei? Unii o compara cu marea criza din 1929…

Marc Touati: Nu, diferenta fata de criza din ‘29 este ca atunci autoritatile monetare nu au reactionat si au lasat sa se intample falimentele. Criza financiara a devenit o criza economica.

Reporter: Care este impactul acestei crize pentru Franta si Europa?

Marc Touati: Exista un risc de recesiune in Europa. Bancile franceze si cele europene sunt tot mai amenintate. Ele trebuie sa gestioneze faptul ca Banca Centrala Europeana nu a scazut rata dobanzii. Aceasta ingreuneaza refinantarea bancilor. De exemplu, la Calyon (Banca de investitii si de finantare a Creditului agricol), daca nu ar fi avut in spate Credit Agricole, ar fi intervenit o situatie de cvasi-faliment. La fel Natixis, care a fost sustinut de Banca Populara.

Reporter: Va dura mult timp criza?

Marc Touati: Da, mai ales in Europa. Suntem in stadiul in care criza devine putin economica. Dar noi nu reactionam, BCE creste rata dobanzii in loc sa o scada. Criza poate fi chiar mai costisitoare in Europa decat in Statele Unite.

Reporter: Pot fi consecinte pentru particulari?

Marc Touati: Nu, bancile de afaceri sunt cele afectate. Cu toate acestea, bancile vor trebui sa limiteze asumarea de riscuri, asadar sa limiteze creditul. Iar gospodariile vor putea avea putin mai putin credit maine, asadar putin mai putina activitate. Si in termeni economici, aceasta va influenta somajul cu planuri de concedieri la banci.

Interviu de François Vignal - Liberation

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa, unde puteti cititi si un interviu cu Edmund Strother Phelps, laureat al Premiului Nobel in domeniul economiei. Interviul a fost luat de gazeta poloneza Rzeczpospolita.