FED (sistemul bancilor centrale din SUA) a intervenit pentru a preveni colapsul celei mai mari companii de asigurari americane, AIG. Astfel, FED va acorda un imprumut de pana la 85 de miliarde de dolari, in schimbul a 80% din pachetul de actiuni ale firmei. Si tot pentru a tempera turbulentele de pe pietele internationale, institutia condusa de Ben Bernanke a decis sa mentina neschimbata rata dobanzii-cheie.

Potrivit comunicatului oficial al FED, salvarea AIG era necesara pentru ca falimentul companiei "ar fi crescut fragilitatea pietelor financiare si ar fi putut provoca o crestere substantiala ale costurilor creditului".

AIG are active de peste 1.000 de miliarde de dolari in intreaga lume. Salvarea vine dupa ce, luni, a patra banca de investitii din America, Lehman Brothers, si-a anuntat falimentul, fapt care a determinat o scadere dramatica a burselor din intreaga lume.

De asemenea, FED a decis sa mentina neschimbata rata dobanzii-cheie, la 2%. Intr-un comunicat dat publicitatii, FED atrage atentia ca tensiunile de pe piata financiara au crescut semnificativ, iar piata muncii continua sa devina din ce in ce mai slaba.

Planul de salvare a AIG a fost salutat si de presedintele George Bush. Intr-un comunicat dat publicitatii, liderul de la Casa Alba, subliniaza ca aceasta decizie are ca scop stabilizarea pietelor si protectia economiei americane.

Dupa anuntul privind acordarea ajutorului, dolarul s-a depreciat cu 0,6% in fata yenului.