Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu a avizat numirea omului de afaceri Catalin Chelu in functiile de presedinte si director general la SIF Moldova, se arata intr-o ordonanta a institutiei citata de NewsIn. Aceasta decizie a fost luata tinandu-se cont de sanctionarea omului de afaceri cu 5.000 de lei pentru depasirea pragului de detinere la SIF Oltenia si pentru utilizarea "unui limbaj inadecvat si care nu corespunde cerintelor de buna reputatie si integritate" in cadrul adunarii generale a acestei societati financiare.

Catalin Chelu a fost numit presedinte si director general al SIF Moldova in urma deciziei consiliului de administratie din 16 iulie, dupa ce fostul sef al SIF2, Sorin Turtoescu, si-a dat demisia, din motive de sanatate.

Potrivit ordonantei CNVM, consiliul de administratie al SIF Moldova are obligatia sa convoace in cel mult 60 de zile de la emiterea ordonantei adunarea generala a actionarilor pentru a hotari cu privire la oportunitatea mentinerii lui Catalin Chelu in functia de membru al consiliului de administratie.

In prezent, conducerea SIF Moldova este formata din Ceocea Costel, director general adjunct si Matei Alexandru, director.

Arbitrul pietei de capital l-a sanctionat, marti, cu amenda de 5.000 lei pe Catalin Chelu si i-a solicitat sa isi reduca detinerile la SIF Oltenia, dupa ce a stabilit ca el a actionat in mod concertat in cadrul a doua adunari generale, depasind limita legala de 1% din actiuni.

Actionarii SIF Oltenia au fost convocati in 28 si 29 august si au decis sa il mentina in functia de presedinte si director general pe Dinel Staicu, in ciuda proceselor in care este implicat. Lui Catalin Chelu i-au fost blocate drepturile de vot pe motiv ca a actionat in mod concertat.