Fara indoiala ca multi si-au intors fata de la pietele de capital pe fondul crizei in care se afla companiile din State. Dar, precum revenirea miraculoasa a unui pacient in coma, la fel s-a intamplat si cu Dow Jones. + 400 puncte!

Deja ne incadram joi, inainte de inchiderea sedintei de tranzactionare, in peisajul obisnuit al acestei saptamani: vesti proaste de pe frontul din SUA, cu Morgan Stanley urmatorul candidat pentru Chapter 11. Indicii au fluctuat intre zonele de + si -, fara o convingere ferma pentru una din directii si cu un grad ridicat de volatilitate. Doar prima parte a sedintei de tranzactionare a oferit un castig de aproape 2% pentru indicii americani, pe fondul initiativei Federal Reserve de a injecta in pietele financiare 180 de miliarde de dolari. Insa puteti fi convinsi ca ochii erau atintiti pe canalele de stiri iar degetele pe ’sell’, doar-doar va ‘aluneca’ cineva in prapastie. Semn ca panica inca mai persista este scaderea pana la -1,4% a lui Dow Jones imediat dupa castigul din prima parte a sedintei.

Neincrederea traderilor de a cumpara exista. Bancile sunt in continuare cu probleme de contraparte si efortul Fed-ului a bucurat piata doar 2 ore. Iar cum sedinta se apropie de final, indicele de volatilitate, VIX, este mai bine de +7% si indicii pietei oscileaza intre rosu si verde, un moment de respiro se cuvine. Ca si cum ne-am indrepta privirea spre un bolnav aflat in coma de cateva zile, care in ciuda eforturilor medicilor nu ofera semne de revenire, o grimasa a fetei tradeaza faptul ca am acceptat situatia si ca lucrurile nu se mai pot schimba.

Dar ca atunci cand te astepti mai putin si esti pregatit sa pleci, lucrurile se schimba ca prin minune. Pulsul ordinelor de cumparare este in crestere. Indicii burselor americane isi incep raliul. Dintr-o data toata lumea doar cumpara. Dow Jones inchide sedinta +410 puncte la 11,019 puncte.

Lucrurile pe Wall-Street s-au schimbat. Zvonurile conform carora oficialii americani pregatesc un nou plan, asemanator cu RTC - Resolution Trust Corporation, care a salvat companiile din criza financiara din anii ‘80, a determinat reactii pozitive atat din partea traderilor cat si a analistilor. Chiar daca pentru moment nu s-a anuntat nimic oficial iar forma planului poate fi doar ghicita, acest lucru ofera o gura de oxigen unei piete greu incercate in ultimele zile. In mare, acest plan ar presupune crearea unui fond de aproximativ 400 de miliarde de dolari care sa se ocupe cu preluarea acelor ‘toxic assets’ din bilantul institutiilor financiare, care au dus la criza actuala.

Multe semne de intrebare planeaza, insa pana acum acesta se pare ca este cel mai bun plan. Pe termen scurt este posibil sa vedem o escaladare a optimismului traderilor. Lipsa detaliilor ar putea da nastere la unele scenarii foarte optimiste, iar odata facut public planul sa asistam la un pullback al raliului, pe fondul neconfirmarii asteptarilor construite in tot acest timp.

Iata ca dupa atatea titluri de ’soc si panica pe bursa’ avem din nou posibilitatea sa privim cu optimism spre viitor. Intrebarea este, desigur: cat anume inseamna ‘viitorul’?

Citeste si comenteaza pe Mersul Trendurilor.