Vineri indicii bursei americane si-au continuat revenirea spectaculoasa inceputa joi, odata cu anuntul autoritatilor americane privind planul de salvare a companiilor financiare aflate in criza de lichiditate. Interzicerea "short selling-ului” a contribuit in mod decisiv la raliul pietelor.

In Marea Britanie vanzarile in lipsa au fost interzise pana la sfarsitul anului, iar in SUA pana pe data de 2 octombrie. Pozitiile short deja detinute pot fi pastrate, dar nu pot fi marite.

In aceste conditii companiile financiare au inregistrat cresteri record, tragand dupa ele piata in general. Indicii Dow Jones si S&P 500 au crescut cu peste 3%, respectiv 4%, in timp ce indicele londonez FTSE a inregistrat o crestere de peste 8%.

Si cotatiile barilului de petrol si aurului s-au apreciat fiind ajutate si de scaderea dolarului in raport cu euro. Planul de salvare gandit de oficialii americani ar fi nefavorabil dolarului, sutele de miliarde de dolari care urmeaza a fi folosite pentru salvarea companiilor creand un surplus de dolari in piata care implicit va duce la deprecierea monedei americane.