Bursele asiatice si cele europene au inregistrat scaderi, vineri, dupa confuzia creata in urma anuntului ca democratii si republicanii americani nu s-au inteles aspra planului de salvare de 700 miliarde de dolari a sistemului bancar.

Temerile investitorilor au crescut si mai mult dupa ce grupul financiar Washington Mutual, cea mai mare banca de economii din SUA, a fost inchis de autoritatile americane care au organizat transferul imediat al activelor bancare la concurentul sau JPMorgan Chase, pentru 1,9 miliarde dolari.

Bursa din Tokyo a inchis pe rosu. Indicele Nikkei al Bursei din Tokyo a incheiat sedinta de vineri in scadere cu 0,94%, fata de ieri, investitorii intrand in panica dupa inchiderea bancii Washington Mutual. Indicele Nikkei 225 a pierdut 113,37 puncte pana la 11.893,16 puncte.

Pe bursa de la Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 1,5%.

La Taipei, bursa a inchis vineri in scadere cu 2,16%, la Seul caderea a fost de 1,68%, la Sydney -0,46%, iar la bursa din Noua Zeelanda s-a inregistrat o depreciere de 1,57%.

Indicele MSCI pe regiunea Asia-Pacific a scazut cu 1,8% in a patra saptamana de declin.

Si bursele europene au inregistrat pierderi pe fondul incertitudinii care persista in legatura cu planul administratiei Bush de solutionare a crizei internationale.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a coborat cu 1,6%, la 1.107,28 puncte. Titlurile bancilor au avut cele mai mari scaderi: Fortis a pierdut 13,4%, cele HSBC au pierdut 1,1%, actiunile Credit Suisse s-au depreciat cu 5,1%, iar titlurile UBS si Royal Bank of Scotland au coborat cu 3,7%, respectiv 3,4%.

Dolarul s-a depreciat cu 0,7% fata de yen (105.70 yeni) si cu 0,5% fata de francul elvetian (1.0834 franci).

Citeste in Economic si:

Jurnalul bursier al WBS

Isarescu: Romania este in alerta maxima pentru a preveni efectele crizei financiare internationale

Marile banci centrale iau noi masuri pentru a stabiliza sistemul financiar global

Brokerii de credite: "Sumele maxime ce pot fi imprumutate de la banci pot scadea cu pana la 30%"

Dupa preluarea WaMu, JP Morgan Chase devine a doua mare banca din SUA. Anatoli Ciubais a fost numit consilier al grupului financiar american