Bursele europene si cele asiatice scadeau luni dupa ce trei banci au fost salvate in acest week-end de la faliment, iar planul de salvare american nu a reusit sa readuca increderea in pietele financiare. La Bursa de Valori Bucuresti, sedinta a debutat cu preturi peste cele de vineri, insa dupa doua ore de tranzactionare indicii inregistrau pierderi de aproximativ 2%.

Actiunile Dexia si Hypo Real Estate Holding au scazut cu pana la 76% luni, dupa ce guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au fost fortate sa salveze banca Fortis, iar in Marea Britanie guvernul e decis sa nationalizeze al noualea creditor ipotecar al Regatului, Bradford&Bingley, si discuta vanzarea portofoliului de conturi de economii si a retelei de unitati, in incercarea de a salva banca de la colaps. Totodata, banca germana Hypo Real Estate, aflata in criza de lichiditati, a fost salvata de la faliment de un consortiu bancar care i-a acordat creditele necesare pentru a-si continua activitatea.

Actiunile bancii americane Wachovia listate pe piata germana au pierdut 33% pe fondul speculatiilor conform carora compania este fortata sa caute un cumparator sau un partener in afacerile ipotecare.

In jurul orei 12:00, bursele europene scadeau cu peste 2%. Astfel, la Bursa din Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 2,59%, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra pierdea 2,32%. La Frankfurt, indicele Dax se deprecia cu 2,85%.

In Japonia, indicele Nikkei 225 a inchis in scadere cu 1,25%, in timp ce indicele Hang Seng jucat la Bursa din Hong Kong pierdea 4,29%.

Evolutii similare inregistrau si bursele din regiune. Valoarea indicelui Bursei din Varsovia, WIG 20, cobora cu 2,28%, in vreme ce indicele PX al pietei din Praga si cel al Bursei din Budapesta inregistrau scaderi de 2,45%, respectiv 1,84%.

La Bursa de la Bucuresti, indicele general al pietei scadea cu 2,73%, iar BET, indicelor celor mai lichide zece companii listate, cobora cu 1,92%. In debutul sedintei de luni a BVB, preturile se situau peste cele de la finele sedintei de vineri, pentru ca dupa doar o ora cotatiile sa coboare sub acest prag.