Bursele europene au scazut drastic in sedinta de luni, in ciuda acordului politic din SUA pentru planul de redresare a pietelor financiare. Declinul de luni fusese prevestit de scaderea burselor asiatice, dar dificultatile unor banci europene au facut ca scaderile pe bursele din Londra, Paris, Frankfurt sau Bruxelles sa fie de peste 5 procente.

Astfel, indicele Bel-20 al Bursei din Bruxelles a scazut cu 7,98% fata de sedinta de vineri, pe fondul temerilor privind problemele intimpinate de grupurile bancare Fortis si Dexia. Actiunile Fortis au scazut cu 23%, iar cele ale Dexia - cu aproape 30%.

Si Bursa din Amsterdam a resimtit "socul Fortis", indicele AEX scazind cu 8,75%.

La Bursa din Londra, indicele FTSE-100 a scazut cu 5,3 procente, indicele Dax al Bursei din Frankfurt a pierdut 4,23% fata de vineri, iar indicele CAC al Bursei din Paris a scazut cu 5,04%.

Si Bursa din Bucuresti a scazut luni, pierzind peste 3% in prima sedinta de tranzactionare a saptaminii. Lichiditatea pietei reglementate a scazut luni cu 27%, la 15,25 milioane de lei, echivalentul a 4,12 milioane de euro.

In Japonia, indicele Nikkei 225 a inchis in scadere cu 1,25%, in timp ce indicele Hang Seng jucat la Bursa din Hong Kong pierdea 4,29%.