Pietele bursiere ale monarhiilor petroliere din Golful Persic au inregistrat duminica o scadere semnificativa, pe fondul incertitudinilor privind criza financiara internationala si a impactului acesteia asupra regiunii, anunta AFP.

Cu exceptia pietei saudite, celelalte sase burse din Golf s-au redeschis duminica, dupa o pauza de o saptamana care a marcat Aid el-Fitr, sfarsitul ramadanului.

Indicele bursei din Dubai a pierdut 6,86%, inchizand la 3.844,27 puncte, cel mai scazut nivel din ultimele 18 luni. De la inceputul anului, indicele a pierdut, in total, 35,2%.

Piata a fost trasa in jos in special de sectorul imobiliar, care a pierdut 11,1%. Gigantul imobiliar Emaar a scazut cu 12,3%, cea mai mare pierdere inregistrata in ultimii opt ani.

Abu Dhabi Securities Exchange a scazut cu 4,7% pana la 3.769,84 puncte, tot pe fondul devalorizarii puternice a titlurilor din sectorul imobiliar, care au pierdut 9%.

O alta cauza a scaderilor inregistrate pe cele doua piete au fost retragerile de miliarde de dolari ale investitorilor straini.

Bursa din Kuweit, a doua ca importanta in lumea araba, a scazut cu 3,6% pana la 12.379,00 puncte, ajungand, pentru a doua oara in 2008, sub nivelul la care a inchis anul 2007.

In Qatar, bursa de la Doha a terminat ziua cu o pierdere de 7% (8.664,46 puncte) in timp ce bursa din Oman, Muscat Securities Market, a scazut cu 2,8%.