Principalele burse asiatice sunt in crestere, luni dimineata. Actiunile au inregistrat castiguri importante in tranzactiile de pe bursele din Seul, Sydney, Hong Kong si Taipei, cu o zi inaintea alegerilor americane, investitorii sperand intr-o redresare a pietei financiare mondiale, comenteaza presa internationala de luni.

Bursa din Sydney a inchis, luni, in crestere cu 5% urmand tendinta de pe Wall Street care a incheiat vineri in crestere, investitorii anticipand o noua scadere a dobanzii de referinta, potriivit presei inernationale.

La Seul, bursa a castigat 2,33%, indicele KOSPI fiind in crestere cu 25,95 puncte pana la 1.139,01 puncte, dupa primul sfert de ora de tranzactionare. Evolutia vine dupa ce Rezerva Federala americana a decis sa acorde Seulului o linie de credit temporara, spun analistii citati de AFP.

Bursa din Singapore a urcat 4,47%, iar cea din Shanghai 5,03%.

Bursa din Taipei a deschis luni in crestere cu 1,13%. La Hong Kong bursa a urcat aproape 5,3 procente pana la jumatatea sedintei, iar cea din Bangkok urca 7,57%.

Bursa japoneza, cea mai importanta piata bursiera asiatica, este inchisa luni pentru ca este zi de sarbatoare.

Pretul petrolului este in crestere la bursele electronice din Asia, stimulat de euforia de pe pietele bursiere.

In tranzactiile matinale, pretul unui baril de petrol "light sweet crude" cu livrare in decembrie a crescut cu 1,08 dolari fata de vineri la New York, pana la 68,89 dolari.