UPDATE: Bursa din Tokyo a incheiat in crestere cu 4,46% dupa victoria lui Barack Obama la Casa Alba. Indicele Nikkei al Bursei din Tokyo crestea la jumatatea sedintei cu 2,8%, stimulat de cresterea substantiala a actiunilor Honda si Mitsubishi. Inca de ieri indicele Nikkei castigase 6,27%.

Sedintele de tranzactionare ale principalelor burse asiatice s-au deschis miercuri dimineata in crestere neta, actiunile atingind maximul ultimelor trei saptamani pe masura ce voturile din SUA sint numarate.

Explicatia traderilor pentru aceasta crestere? Votul din SUA, indiferent de numele cistigatorului, va spulbera incertitudinea politica.

Ca urmare a votului din SUA, optimismul reincepe sa apara pe burse. Bursa din Hong Kong afisa o crestere sensibila de 5,7%, indicele Hang Seng a urcat 812,53 puncte, pana la 15.196,87 puncte.

La Seul bursa este in crestere cu 3,71%, Shanghai - 4,22%, Sydney - 2,77%, Taipei -0,55%, Noua Zeelanda - 1,47% si Bangkok - 2,90%.

Si bursele din Singapore si Coreea de Sud cresteau in prima parte a sedintei de miercuri cu peste 4 procente.

Pe pietele interbancare, dolarul s-a apreciat semnificativ fata de euro, dupa anuntul victoriei lui Obama, dupa ce pierduse teren in ultimele zile.

Unul dintre combustibilii crizei financiare globale a fost tocmai incertitudinea legata de Administratia SUA: cu un George W. Bush pe ultima suta de metri, cu un Congres deseori ostil, SUA nu au mai fost in ultima jumatate de an suficient de solide din punct de vedere politic, sustin traderii intervievati de presa internationala.

Bursa de pe Wall Street a anticipat victoria lui Obama. Indicele Dow Jones a incheiat marti seara in crestere cu 3,28% si Nasdaq a castigat 3,12%.