Conducerea Bursei de Valori Bucuresti (BVB) va propune actionarilor in cadrul adunarii generale de la mijlocul lunii decembrie listarea actiunilor proprii pe piata reglementata, a declarat vineri Stere Farmache, presedintele-director general al BVB, citat de NewsIn. Seful BVB a precizat ca aceasta propunere a mai fost discutata in ianuarie 2005 la adunarea generala in care s-a decis transformarea Bursei in societate pe actiuni, insa s-a amanat luarea unei decizii in acest sens.

"A fost o decizie a Consiliului Bursei sa propuna in cadrul adunarii generale a actionarilor de la mijlocul lunii decembrie transformarea BVB in companie detinuta public prin admiterea la tranzactionare a actiunilor pe piata reglementata", a spus Farmache.

Reprezentantii Bursei au mentionat ca nu au decis inca forma prin care se va face listarea, aceasta putand fi realizata prin oferta publica initiala sau prin oferta publica secundara. De asemenea, nu a fost stabilit nici procentul din capitalul social care ar putea fi listat, dar pragul minim ar putea fi de 5%.

Seful BVB a mai spus ca operatorul pietei de capital va incheia anul pe profit, ceea ce ii va permite sa se listeze ca societate publica pe actiuni pe piata reglementata pana la sfarsitul anului viitor.

"BVB a inregistrat profit dupa primele sase luni ale anului 2008 si, cu toate ca a fost sub cel planificat, speram sa incheiem anul pe profit, ceea ce va permite listarea societatii la Bursa de Valori in a doua parte a lui 2009, in conditiile in care legea prevede ca societatile care se listeaza sa aiba profit cel putin doi ani consecutiv inainte de listare", a explicat Farmache.

Potrivit lui Stere Farmache, pregatirea listarii va dura aproximativ sase luni si va permite ca listarea propriu-zisa sa aiba loc tot anul viitor.

"Propunerea de listare a BVB are in vedere nu doar tendintele actuale, ci si oportunitatile viitoare, avand in vedere ca statutul de companie deschisa este un factor important pentru consolidarea pozitiei BVB in contextul regional", a spus Farmache.

Bursa de Valori Bucuresti are un capital social de 76,74 milioane lei, divizat in 7,67 milioane actiuni, dintre care 508.351 sunt preferentiale. Bursa are 204 de actionari, iar cea mai mare parte a capitalului sau social este detinut de casele de brokeraj.

Cele mai importante pachete de actiuni BVB sunt controlate de SSIF Broker Cluj (2,96%), HTI Valori Mobiliare (2,78%), Morgan Stanley&Co International (2,7%) si Intervam SA, care controleaza 2,15% din capitalul social.