Evolutiile bursiere pe Wall Street vor fi influentate, saptamana acesta, in mod direct, de trei decizii importante, scrie Reuters.

In primul rand, investitorii asteapta, miercuri, o decizie a Rezervei Federale, privind o noua reducere a dobanzii de referinta, pana la 0,5%.

Pe de alta parte, pietele vor fi influentate de decizia privind ajutorul federal pentru constructorii de automobile, ramas in continuare in suspans dupa ce Senatul a respins joi planul de salvare votat anterior in Camera Reprezentantilor.

Vineri, Casa Alba a anuntat ca are in vedere sa utillizeze o parte a celor 700 de miliarde de dolari ai planului de salvare a bancilor pentru a-i salva de la faliment pe cei trei giganti auto americani General Motors, Ford si Chrysler.

250.000 de oameni lucreaza in aceste companii care asigura, indirect, inca 100.000 de locuri de munca.

In al treilea rand, sunt asteptate rezultatele financiare trimestriale ale bancilor de investitii Goldman Sachs si Morgan Stanley, ultimele supravietuitoare ale sectorului. Analistii asteapta vesti proaste: Goldman ar urma sa anunte prima sa pierdere trimestriala in 1999, de cand este listata la bursa. Morgan Stanley ar urma, de asemenea, sa aiba rezultate nu tocmai bune, pentru a doua oara in patru trimestre.

Piata bursiera va reactiona insa la anuntul cifrelor productiei industriale asteptate luni, in scadere cu 0,8% dupa cum estimeaza analistii. De la inceputul anului, indicele Dow Jones a pierdut aproape 35%, iar Standard&Poor`s 500 a coborat cu 40%.