Minim istoric al dobanzii de referinta in SUA

Fed a redus dobanda de referinta la zero, pentru prima data in istoria sa

Rezerva Federala americana a redus, ieri, dobanda de referinta pana la cel mai jos nivel inregistrat vreodata. Astfel, rata urmeaza sa varieze intre 0 si 0,25%. In plus, Fed a anuntat o interventie masiva pentru a cumpara obligatiunile cu probleme de pe piata. Analisti de pe Wall Street considera ca, astfel, Banca Centrala reinstaureaza increderea pe piata si face sa se intrevada sfarsitul crizei financiare. Deciziile Fed vin in contextul unei scaderi record a preturilor de consum, luna trecuta, in Statele Unite (-1,7%).

BCE are o limita de reducere a dobanzii cheie

In Europa, presedintele Bancii Centrale Europene a spus ieri ca exista o limita pana la care institutia va putea reduce dobanda cheie. Agentiile de presa comenteaza ca acesta a semnalat astfel ca politica de relaxare monetara europena s-ar putea incheia in ianuarie. BCE a coborat dobanda de referinta de 3 ori din octombrie pana acum, la nivelul de 2,5% in incercarea de a ajuta statele din zona euro sa faca fata efectelor crizei.

Evolutia burselor

Bursa de pe Wall Street a inchis aseara in crestere puternica. Dow Jones a urcat 4,2%, iar Nasdaq a castigat 5,41 procente, investitorii fiind incurajati de reducerea dobanzii cheie de catre Banca Centrala americana. Si bursele europene au inchis pe plus, cu cresteri intre unu si doua procente. La Bucuresti, indicele general al pietei a urcat usor.

Curs valutar

Imediat dupa anuntul Fed de reducere a dobanzii cheie la zero, dolarul a scazut puternic. Un euro valoreaza 1,393 dolari, cel mai mare nivel din ultimele doua luni. La noi in tara, pe fondul cererii mari de valuta leul s-a depreciat pana la 3,93 fata de euro, aproape de minimul anului. Un dolar valoreaza 2,88 lei.

Summit OPEC in Algeria

Cartelul marilor producatori de petrol, OPEC, se reuneste astazi la Oran, in Algeria de unde se asteapta decizia scaderii productiei de petrol din cauza pretului foarte mic la care a ajuns titeiul din vara pana acum. Ministrul saudit al petrolului a anuntat la sosirea in Algeria ca OPEC va reduce productia cu doua milioane de barili pe zi. Pe de alta parte, se asteapta din partea tarilor care nu sunt membre ale cartelului sa reduca productia cu 5-600.000 de barili pe zi, dupa cum declara secretarul general al organizatiei. Patru tari producatoare de titei care nu fac parte din OPEC: Siria, Oman, Azerbaijan si mai ales Rusia, ce furnizeaza peste 12% din productia mondiala, au fost invitate la summit.

Analiza JP Morgan despre bancile europene

Bancile de investitii din Europa ar putea avea pierderi de 14 mld. euro in ultimul trimestru al acestui an, arata o analiza a grupului financiar american JP Morgan. Cele mai expuse ar fi Deutsche Bank si banca britanica Barclays, cu pierderi de peste doua miliarde de euro. Credit Suisse şi BNP Paribas sunt printre cele mai sigure instituţii financiare din Europa. Acestea ar putea anunta insa pierderi de aproape 600 milioane de euro, respectiv 800 milioane de euro.

Concedieri la OTP Bank Romania

OTP Bank Romania va concedia, anul viitor, 5% din cei 1.100 de angajati ai bancii. Prima etapa a disponibilizarilor va fi in luna ianuarie, ca urmare a centralizarii activitatii bancii, spune presedintele institutiei. Banca ungureasca este interesata de achizitii in 2009 si vrea sa deschida cel mult cinci unitati noi, destinate companiilor.

Criza la Fiat se acutizeaza

Fiat prelungeste perioada in care opreste productia pentru a face fata scaderii semnificative a vanzarilor. Grupul a anutat ieri ca in ianuarie si februarie majoritatea fabricilor italiene vor fi inchise pentru cel putin 2 saptamani. Uzina de la Pomigliano d'Arco, unde se fabrica Alfa Romeo ar putea fi oprita chiar o luna. Constructorul italian are deja în derulare un program pentru întreruperea producţiei la cele şase fabrici ale sale pe o perioadă de patru până la şase săptămâni în perioada decembrie-ianuarie.

Si, din agenda economica a zilei:

Astazi va fi anuntat indicele preturilor de consum pe luna noiembrie in zona euro.

Iar in Statele Unite sunt publicate statisticile saptamanale privind stocurile de petrol.