Actionarii Bursei din Sibiu au decis, vineri, infiintarea pietei la vedere si introducerea unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS), se arata intr-un comunicat al Sibex. Astfel, Consiliul de Administratie al Bursei Monetar Financiara si de Marfuri a fost delegat sa obtina autorizatiile necesare functionarii pietei reglementate de valori mobiliare si a sistemului altenativ de tranzactionare.

Totodata, in cadrul Adunarii Generale Ordinara a Actionarilor Sibex au fost stabilite si comisioanele percepute de catre Bursa de la Sibiu pentru tranzactionarea contractelor financiare pe diferenta (CFD).

Pentru contractele financiare pe diferenta ce vor avea ca activ suport actiuni, comisionul va fi de zero pe primele sase luni, urmand ca apoi sa se perceapa un comision de 0,3 lei pe contract. Pentru contractele pe indicele DAX comisionul va fi de 0,5 euro pe contract, iar pe cele pe indicele Dow Jones se va percepe un comision de un dolar pe contract. In cazul contractelor financiare pe diferenta pe petrol, comisionul va fi de 0,2 dolari pe contract.

In acelasi timp, s-a suspendat comisionul pentru tranzactiile cu optiuni efectuate pe piata reglementata de instrumente financiare derivate administrata de BMFM, pe o perioada de sase luni calendaristice, incepand cu data de 1 ianuarie 2009.

CFD-urile sunt contracte derivate care reflecta evolutia in piata a unui instrument asociat. Se tranzactioneaza in marja si la fel ca in cazul actiunilor efective, profitul sau pierderea sunt determinate de diferenta dintre pretul de cumparare si pretul de vanzare a unui instrument financiar.

In prezent, pe Bursa din Sibiu se tranzactioneaza contracte futures si optiuni avand ca activ suport actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, valute si aur.