Prima sesiune din anul 2009 a adus castiguri importante pentru indicii americani. Indicele Dow Jones a inchis la peste 9000 de puncte pentru prima data de la inceputul lunii noiembrie. Toate cele 30 de componente ale indicelui s-au apreciat, printre cele mai bune evolutii aflandu-se General Motors (+14,1%) si Citigroup (+6,4%).

Indicele S&P500 a crescut cu 3,16%, inregistrand astfel o crestere saptamanala de 6,8%. Volumele au fost insa destul de mici si acest fapt ridica un semn de intrebare asupra acestor cresteri care ar putea fi corectate in urmatoarea saptamana.

Un factor important de influenta asupra pietei va fi planul de salvare a economiei pregatit de administratia Obama. Acest program de revigorare economica se ridica la valoarea de 675-775 miliarde dolari, dintre care circa 300 de miliarde sunt destinate reducerii de taxe.

Se pare insa ca acest plan nu va fi pus in vigoare pana la jumatatea lunii februarie, conform unor membrii ai Congresului, ce va trebui sa aprobe acest plan. Obama spera ca planul sa fie aprobat pana la 26 ianuarie, cand va fi investit oficial in functie.