Datele macroeconomice ale economiei americane continua sa semnaleze severitatea neobisnuita a recesiunii actuale. Statisticile cu privire la vanzarile de automobile arata o scadere cu 36% a volumului acestora in decembrie, ceea ce a coborat volumul total pentru anul 2008 la cea mai mica valoare din ultimii 16 ani.

In cazul companiilor americane este probabil ca o parte din aceasta scadere sa fie atribuita incertitudinii situatiei financiare a acestora din ultima luna, administratia SUA ajungand abia pe 19 decembrie la un compromis privind planul de salvare pentru GM si Chrysler.

Cresterea somajului si prabusirea preturilor locuintelor in 2008 au crescut semnificativ numarul ipotecilor intrate in imposibilitate de plata. Acest lucru se poate observa din explozia cu 193% a numarului de locuinte scoase la licitatie de catre creditori pentru neplata ipotecilor in perioada ianuarie-octombrie 2008 in cele mai mari 25 zone metropolitane americane. Pentru comparatie, vanzarile conventionale de locuinte au crescut in aceeasi perioada cu doar 6%.

De asemenea, numarul proceselor de executare silita a crescut cu 71% in trimestrul trei al anului 2008 fata de anul anterior.