Piata a reactionat puternic la datele macroeconomice negative de miercuri, corectand cresterea din primele zile ale lui 2009. Raportul ADP a indicat o scadere cu 693.000 a locurilor de munca din sectorul privat in luna decembrie, cea mai mare valoare inregistrata din 2001. Desi metodologia raportului este diferita de cea a rezultatelor care vor fi publicate la sfarsitul saptamanii, valoarea cu mult peste estimari sugereaza ca datele de vineri vor indica o valoare record a somajului.

La randul lor, stocurile de petrol si produse derivate din ultima saptamana au crescut semnificativ peste asteptarile analistilor, provocand o scadere dramatica de 12% a pretului contractelor futures la NYMEX.

Schimbarea atitudinii pietei de la optimismul zilelor trecute a fost alimentata si de ingrijorarea cu privire la rezultatele financiare din ultimul trimestru al anului 2008, pentru care anunturile facute de Alcoa – de reducere a productiei si concedieri – si Intel – de reducere a profitului dincolo de estimarile din noiembrie – ar putea reprezenta o previziune sumbra.