Leul: minime istorice pe piata interbancara

Leul a coborat ieri, pe piata interbancara, la un nivel record in raport cu euro de la introducerea monedei unice. Cotatiile au atins 4,18 lei pentru un euro, dar cursul oficial s-a oprit la 4,13. Analistii cred ca interventia BNR pentru a sustine leul ar fi ineficienta, atat timp cat investitorii isi mentin perceptia negativa asupra regiunii. Mai mult, ei spun ca leul va continua sa scada.

Evolutia burselor

Bursa de la Bucuresti a inregistrat ieri cel mai redus nivel din ultimii aproape cinci ani, dupa ce a scazut cu 1%. Cele mai mari scaderi au fost pe sectorul companiilor energetice. Marile burse europene au inchis tot pe rosu, pe fondul temerilor legate de recesiune. Institutele de statistica din Franta, Germania si Italia au estimat ca Produsul Intern Brut al tarilor lor va scadea cu 0,6% in ultimul trimestu al lui 2008 si ca recesiunea va continua si in 2009. Bursa americana a inchis aseara indecis, investitorii ezitand intre prudenta, in fata recesiunii, si optimism fata de viitorul plan de relansare al administratiei Obama.

Patru judecatori la Curtea Constitutionala incaseaza si salariu si pensie

Avocatul Poporului a contestat la Curtea Constitutionala ordonanta privind interzicerea cumularii pensiei si a salariului de la stat. Ioan Muraru spune ca actul normativ incalca drepturi date prin legea fundamentala. Intre timp, patru dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale, care vor da un verdict in acest caz in 15 ianuarie, incaseaza si pensii si salarii. Ei sunt: Ion Predescu, Nicolae Cochinescu, Acsinte Gaspar si Aspazia Cojocaru. Potrivit vicepresedintelui liberal Norica Nicolai, chiar si Avocatul Poporului, Ioan Muraru, s-ar afla in aceeasi situatie. Ordonanta a starnit protestele profesorilor, medicilor si actorilor.

Restantele la credite s-au dublat

Restantele romanilor la credite s-au dublat in noiembrie 2008 fata de aceeasi luna a lui 2007. Acestea au ajuns la aproape 2,8 miliarde lei, potrivit NewsIn. Firmele si locuitorii din Capitala sunt in topul restantierilor, dar si al creditelor contractate.

In 2008 s-au inmatriculat cu 150% mai multe masini second-hand

Inmatricularile de masini noi in Romania au scazut cu aproape 9% anul trecut, in timp ce numarul autoturismelor second-hand inscrise a fost cu 150% mai mare decat in 2007. Datele Directiei de Inmatriculari Vehicule arata ca, in 2008, s-au inscris in circulatie peste 300.000 de masini rulate, din import.

Deficitul bugetar pe 2008: peste 5% din PIB

Deficitul bugetar al Romaniei a ajuns la peste 5% din PIB, la sfarsitul lui 2008, a anuntat presedintele Traian Basescu, ieri, la intalnirea cu magistratii. Procentul arata ca, in ultimele doua luni din 2008, statul roman a cheltuit cu peste 12 miliarde de lei mai mult decat a incasat, adica PIB-ul Republicii Moldova pe un an intreg, a declarat pentru HotNews.ro, Cristian Sima, presedintele casei de brokeraj WBS Holding.

BNR sprijina politicile Guvernului

Banca Nationala a Romaniei va sprijini politicile noului Guvern indreptate spre sustinerea unui minim de crestere economica. Este declaratia Guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, dupa intalnirea de ieri cu premierul Emil Boc. Cei doi au discutat, mai ales, despre proiectul de buget pe 2009. Niciunul nu a oferit detalii despre asteptatele cresteri salariale in randul profesorilor.

Windows 7 poate fi testat incepand de azi

De astazi va puteti testa versiunea beta a noului sistem de operare Windows 7 de la Microsoft. Pentru asta aveti nevoie de un procesor de un Ghz, memorie RAM de un GB si spatiu pe harddisk de 16 GB. Microsoft a anuntat ca vor putea fi facute doua milioane si jumatate de descarcari. Versiunea finala este asteptata la sfarsitul acestui an.

Si, din agenda economica a zilei:

La Palatul Victoria, sedinta de Guvern

Iar producatorul de autoturisme Dacia isi anunta rezultatele comerciale pe anul trecut.