Indicii americani au inregistrat scaderi masive in sesiunea de marti, pierzand aproximativ 4%-5% in ziua investirii lui Barack Obama ca presedinte al SUA, fiind pentru burse cea mai nefasta zi de inaugurare din istoria SUA. De asemenea, in ziua castigarii alegerilor din noiembrie 2008 bursele au inregistrat cea mai mare scadere din istoria zilelor in care este ales un nou presedinte in SUA.

Concentrarea administratiei Obama pe revigorarea economiei in ansamblu si mai putin pe salvarea cu orice pret a sistemului financiar are un efect negativ asupra evolutiei indicilor bursieri si in special asupra companiilor financiare.

Indicele companiilor financiare din S&P500 a scazut marti peste 17%, ajungand la cel mai jos nivel din aproape ultimii 14 ani. State Street a pierdut aproape 60%, JP Morgan, Wells Fargo si Citigroup peste 20%, in timp ce Bank of America s-a depreciat cu aproape 30%.

Indiferent daca bancile vor ajunge in pragul falimentului sau vor face mariri de capital cu bani din fonduri guvernamentale, ultimii care vor avea de castigat vor fi detinatorii de actiuni. Sistemul financiar poate fi salvat de la colaps, insa acest lucru va implica sacrificarea actionarilor.