Portugalia este a treia tara europeana careia ii este redus rating-ul in ultima saptamana. Standard and Poor’s a redus ratingul pentru datoria pe termen lung a Portugaliei de la AA- la A+, cu perspectiva stabila, argumentand ca reformele structurale efectuate in domeniul economiei si finantelor nu sunt suficiente pentru a justifica mentinerea in grupul AA.

La randul sau, Comisia Europeana estimeaza ca economia Portugaliei va scadea cu 1,6%, iar deficitul bugetar va ajunge la 4,6% din PIB, semnificativ peste plafonul de 3% al pactului de stabilitate al UE. Diferenta de randament dintre bondurile la 10 ani emise de Portugalia si Germania s-a marit astazi la 146 de puncte.

Numarul somerilor din Marea Britanie a crescut cu 77.900 in luna decembrie, atingand valoarea record de 1,16 milioane, cea mai mare din ultimii 8 ani, conform declaratiilor oficiului guvernamental pentru statistica. Cresterea a fost mai mica decat asteptarile medii de 81.000. Cu toate acestea, analistii estimeaza ca actuala situatie economica va conduce la continuarea accelerarii cresterii somajului, deja valoarea din decembrie fiind a doua ca marime de dupa 1991.

Raportul a produs scaderea cursului GBPUSD pana la 1,3734. La randul sau, randamentul bondurilor britanice a scazut, notele cu termen de doi ani ajungand la 1.412%.