Rata somajului in SUA a ajuns in ianuarie la 7,6% fata de asteptari de 7,5% si o valoare de 7,2% in decembrie, iar numarul locurilor de munca a scazut in aceeasi perioada cu 598.000, peste estimarile anterioare de 540000 si cea mai mare scadere lunara de dupa decembrie 1974. Pietele au reactionat la acest anunt cu cresteri de 2,6-2,7%, fiind purtate de speculatia ca gravitatea deosebita a datelor macroeconomice va forta Congresul la gasirea unui compromis pentru votarea planului de relansare economica al administratiei Obama.

Presedinta echipei de consilieri economici ai guvernului declarase joi ca in cazul blocarii pachetului de masuri somajul ar putea depasi 10%.

Nivelul de indatorare al populatiei a scazut in decembrie cu 6.6 miliarde, reprezentand reducere anualizata de 3.1%, dupa ce in noiembrie scaderea fusese de 11 miliarde. Nivelul de creditare va continua cel mai probabil sa scada, in conditiile in care bancile ezita sa isi relaxeze politica de imprumuturi.

Secretarul Trezoreriei SUA Timothy Geithner a declarat ca accesul bancilor la fondurile suplimentare alocate sectorului financiar va fi conditionat de modificarea conditiilor ipotecilor si de masuri pentru evitarea executarilor silite, o schimbare importanta fata de politica administratiei anterioare. Detaliile noului planul de recapitalizare a bancilor vor fi anuntate marti 10 februarie.