In urma cu 3 luni, scriam un articol in care imi exprimam convingerea ca pe termen lung (pana prin 2012-2014), investitiile la bursa vor aduce randamente mai mari decat orice alt business.

De la acel moment, indicele BET (care cuprinde cele mai reprezentative 10 companii cotate) a scazut cu 40% iar BET-FI (SIF-urile) a pierdut aproximativ 35% insa eu continui sa cred ca, asa cum in perioada 2000-2007 la bursa s-au facut averi uriase - multe dintre ele evaporandu-se la fel de repede in ultimul an si jumatate - la fel anul 2009 va reprezenta punctul de pornire al unui nou ciclu de crestere sustinuta a pietei.

Comparativ cu maximele inregistrate in 2007, acum indicele BET este cu peste 80% mai jos iar BET-FI cu 91%. Sa fi intrat Romania in faliment si nu am aflat noi? Foarte multe dintre actiunile emise de companii solide au scazut cu peste 90%, evolutie care in mod normal reflecta iminenta falimentului insa chiar daca aceste scaderi par nejustificate, trebuie sa tinem cont de faptul ca piata are intotdeauna dreptate iar investitorii care pe termen scurt vor paria impotriva pietei, cel mai probabil vor pierde.

In acest articol nu am sa incerc sa va demonstrez cu cifre ca cei mai multi dintre emitenti sunt subevaluati masiv pentru ca ar fi doar demonstrarea unui adevar pe care aproape nimeni nu il poate contesta, insa am sa ma refer la un alt lucru interesant: absolut toti specialistii spun ca preturile sunt nejustificat de mici, insa aceeasi specialisti sunt de parere ca acestea vor continua sa scada, fiind posibila o reducere de inca 30% sau chiar mai mult. Cum interpretam asemenea afirmatii?

Acum, evolutia bursei nu mai are nici o legatura cu rezultatele obtinute de companiile cotate, de profituri sau de cash-flow, ci depinde in exclusivitate doar de doua lucruri: frica investitorilor si interesele jucatorilor mari din piata.

Nimeni nu stie cu adevarat cum va evolua economia mondiala in urmatoarele luni iar in aceste conditii, cei care tranzactioneaza actiuni pe bursele din toata lumea judeca situatia prin prisma celui mai prost scenariu posibil. In ceea ce priveste SUA, acest scenariu presupune intrarea tarii intr-o recesiune lunga si severa, si asta in ciuda miilor de miliarde de dolari aruncate in economie de catre Administratia Obama, iar parerile legate de evolutia economica a Romaniei sunt atat de diverse incat practic orice scenariu este posibil.

Bursa scade continuu din 2007 iar in acest moment nu am prea multe motive sa cred ca se va opri prea curand (zile, saptamani) din scadere. In acest context, faptul ca emitentii sunt subevaluati nu inseamna nimic pentru investitori - ok, actiunile sunt ieftine, dar de ce sa cumpar acum daca saptamana viitoare vor fi si mai ieftine?

Cel mai bun indiciu ca actiunile au ajuns la preturi bune il reprezinta miscarile jucatorilor importanti, respectiv a celor care au bani si asteapta un moment bun pentru a cumpara ieftin companii intregi sau participatii minoritare semnificative. In ultimele zile, patronul Diverta, Octavian Radu a intrat pe SIF-uri (a declarat la tv), Dan Adamescu a cumparat o parte din Flamingo iar Managementul BRD a inceput sa cumpere actiuni la aceasta banca. Sunt convins ca pe masura ce preturile vor scadea, asemenea miscari vor deveni tot mai frecvente.

Cat mai pot scadea cotatiile? Din punctul meu de vedere ne apropiem cu pasi rapizi de minime, dar cotatiile mai pot scadea pe fondul stirilor negative venite in principal din exterior iar daca aceste stiri vor fi extrem de proaste, orice este posibil, inclusiv BET-FI la 6-7000 de puncte. Spuneam mai devreme ca pana acum, incertitudinea a facut bursa KO, nu stim ce se va intampla si prin urmare avem tendinta naturala de a lua in considerare cel mai prost scenariu. Insa, in urmatoarele luni, efectele crizei asupra economiei mondiale vor deveni evidente iar indicatorii economici vor arata modul in care fiecare tara va fi afectata - deci vom avea CERTITUDINI.

Faptul ca multe dintre firmele cotate la BVB au scazut cu 80-90% sau chiar mai mult, arata ca investitorii au introdus in pret un scenariu de-a dreptul apocaliptic pentru economia romaneasca iar daca in T1 si T2 PIB-ul nu va fi pe minus, cu siguranta perceptia asupra emitentilor se va imbunatati iar cotatiile se vor stabiliza.

Cand isi va reveni bursa? Nu stiu, nimeni nu stie, putem doar sa speculam. In primul rand, este sigur faptul ca momentul de minim al bursei nu va corespunde cu apogeul crizei economice. Daca privim inapoi in timp, bursa a inceput sa scada din luna iulie 2007, deci cu aproape un an si jumatate inainte ca aceasta criza sa ajunga in Romania (octombrie 2008) iar prin analogie, va incepe sa creasca cu mult inaintea economiei.

In al doilea rand, miscarile actuale ale preturilor au loc pe o lichiditate atat de redusa incat sunt practic irelevante pentru evaluarea companiilor in sensul ca daca cineva doreste sa preia controlul unei companii mai solide, va fi nevoit sa ofere un pret de cateva ori mai mare decat cel la care se tranzactioneaza astazi actiunile. Deci nu judecati valoarea reala a emitentilor prin prisma cotatiilor din acest moment.

In al treilea rand, din punct de vedere statistic, o perioada de scadere se recupereaza intr-un timp de doua ori mai lung, deci daca bursa va scadea pana la mijlocul anului 2009, vom avea doi ani de scadere care teoretic nu vor putea fi recuperati mai repede de patru ani. Insa, trebuie sa tinem seama si de amplitudinea scaderii; indicii au scazut atat de mult incat pentru a ajunge din nou la maxime, trebuie sa creasca cu peste 400% (BET) respectiv cu peste 1000% (BET-FI) iar orice predictie in acest sens este complet hazardata.

Este acesta un moment bun de intrat la bursa? Raspunsul corect este INCA NU, insa vremea scaderilor masive a cam trecut. In momentul in care valoarea tranzactiilor va creste iar cotatiile vor da semne de stabilizare, atunci ne putem gandi sa intram la cumparare. Pe mine de luni de zile “ma mananca degetele” sa cumpar niste SIF-uri dar de fiecare data am hotarat ca este mai bine sa astept. Si bine am facut. Cand o sa cumpar, o sa va anunt.

Nota: informatiile prezentate in acest articol nu reprezinta sub nici o forma recomandari de cumparare/vinzare, ci doar parerea autorului legata de evolutia bursei.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Khris.