Banca Centrala Europeana a redus astazi dobanda de referinta la valoarea record de 1.5%, iar presedintele Jean-Claude Trichet a indicat ca exista posibilitatea continuarii reducerii daca situatia economica nu se amelioreaza. Decizia de astazi a venit in contextul in care scaderea economica a zonei euro a fost mai rapida decat estimarile Bancii Centrale pentru ultimele trei luni.

ECB si-a redus prognoza economica la o contractie de 2.7% pentru 2009 si o stagnare pentru 2010; inflatia este estimata sa ramana la 0.4% in 2009 si sa creasca la 1% in 2010. Moneda europeana a scazut cu 0.6% in urma comentariilor presedintelui ECB, piata estimand ca seria reducerilor de dobanda va continua pana la atingerea valorii de 1% in acest an.

Banca Angliei a anuntat reducerea dobanzii de referinta la 0.5%, iar guvernatorul Mervyn King a declarat ca BoE va folosi autorizatia primita de la guvernul britanic de a tipari bani pentru achizitia de bonduri guvernamentale si private in incercarea de a revitaliza economia. Anuntul a dus la cresterea pretului bondurilor guvernamentale, randamentul notelor la 10 ani scazand cu 40 de puncte la 3.24%.

BoE implementeaza deja un program de achizitie de commercial paper in valoare de 50 de miliarde de lire. Banca Centrala a Danemarcei si-a redus dobanda de referinta cu 0.75% la 2.25% cu scopul de a mentine corelatia dintre coroana si euro. Danemarca se afla in cea mai severa recesiune din ultimii 50 de ani, care ar putea dura mai mult decat in tarile nordice vecine.