In ultimul an si jumatate, pe fondul stirilor tot mai alarmante legate de posibilul colaps economic al tarilor din Europa Centrala si de Est, cursul la bursa al actiunilor celor mai importante doua banci austriece s-a prabusit cu aproape 90%.

Aceasta scadere drastica a fost generata de faptul ca atat Erste (EBS) cat si Raiffeisen (RBZ), au investit puternic in tarile ex-comuniste si cum agentiile de rating au tot sustinut ca aceasta zona va reprezenta subprime-ul Europei, investitorii au pus raul in fata si au incercat sa scape de actiuni cat mai repede.

In Romania, cele doua banci detin aproximativ o treime din activele bancare iar in acest context, daca economia romaneasca se va prabusi, este imposibil ca sistemul bancar sa nu aiba de suferit si prin urmare, si cele doua banci ar fi serios afectate. Acelasi scenariu poate fi aplicat in toate cele 15 tari din regiune in care RBZ si EBS sunt prezente.

In ultima luna insa, cursul actiunilor EBS a urcat cu 57% iar cel al RBZ cu peste 62%, evolutie care este in totala contradictie cu prognozele extrem de pesimiste care vin din toate partile. Mai mult, in ziua in care am aflat ca economia Romaniei se va contracta cu cel putin 4%, la BVB actiunile EBS au crescut cu 15%, piata ramanand practic fara vanzatori. Cum ne explicam o asemenea evolutie si mai ales, care este mesajul pe care bursa ni-l transmite?

Mesajul principal este acela ca, desi economiile tarilor din zona se afla intr-o situatie dificila, riscurile nu sunt nici pe departe atat de mari cum s-a crezut initial.

Au circulat multe legende privitoare la posibilele pierderi pe care sistemele bancare din tarile emergente le-ar putea inregistra datorita creditelor neperformante si deficitelor mari, iar totul a culminat cu raportarea facuta de Banca Reglementarilor Internationale care, intr-un raport (gresit) intocmit cu cateva saptamani in urma, scria ca totalul datoriilor tarilor CEE se situeaza la fabuloasa suma de 1.700 de miliarde dolari, din care doar in 2009 sunt scadente $400 de miliarde. Data fiind foamea de bani la nivel international, era clar ca cele $400 de miliarde nu puteau fi imprumutate decat cu costuri foarte mari, iar in lipsa finantarii, unele tari ar putea intra in faliment.

In ceea ce priveste Romania, bancherii de la Danske Bank au prognozat ca pierderile pe care sistemul bancar le-ar putea inregistra, ar ajunge la $37 de miliarde, intr-un scenariu pesimist.

In urmatoarele trimestre, se va dovedi faptul ca cea mai mare parte a acestor scenarii apocaliptice nu reprezinta altceva decat un exercitiu de imaginatie, iar cresterea exploziva la bursa a EBS si RBZ demonstreaza acest lucru.

Data fiind ponderea pe care cele doua banci o au in sistemele bancare ale tarilor din CEE, fluctuatia la bursa a actiunilor acestora va fi un indicator foarte bun atat al evolutiei economice in zona, cat si al perceptiei investitorilor fata de aceste tari. Sa stam deci cu ochii pe EBS si RBZ ca pe butelie.

Si tot legat de bursa: in saptamana in care s-au dat publicitatii prognozele FMI privitoare la Romania (4,7% deficit bugetar si 4% scadere economica), bursa de la Bucuresti a crescut cu peste 10%. Aceasta crestere ne arata faptul ca investitorii au depasit socul generat de criza si privesc spre viitor.

Vede careva luminita de la capatul tunelului?

Citeste si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.