Autoritatea de reglementare financiara din Ungaria (PSzAF) a anuntat vineri ca a amendat cu 1,6 milioane de euro un fond de investitii fondat de miliardarul George Soros, pentru manipularea pietei, potrivit AFP.

PSzAF a sanctionat Soros Fund Management LLC pentru o serie de tranzactii efectuate pe Bursa din Budapesta in data de 9 octombrie care au dus la o scadere semnificativa a valorii actiunilor OTP Bank. In doar cateva zile, acestea s-au depreciat de la 4.000 de forinti la 2.500 de forinti.

Autoritatea "impune o amenda de 489 milioane de forinti companiei Soros Fund Management LLC ... pentru violarea regulilor privitoare la manipularea ilegala a pietelor financiare", se arata intr-un comunicat al PSzAF.

Fondul de investitii trebuie sa plateasca amenda in cel mult 30 de zile.

Potrivit reprezentantilor PSzAF, citati de AFP, fondul de investitii a pus la vanzare actiuni OTP la ora 16:27, cu cateva minute inaintea inchiderii pietei. Bloomberg noteaza ca fondul de investitii "a trimis in piata semnale false sau inselatoare cu privire la cererea si oferta, precum si la pretul actiunilor OTP" si apoi a vandut in lipsa titlurile bancii.

"Ora, numarul si efectele acestor tranzactii indica, fara tagada, ca a existat o manipulare ilegala a pietei", au spus reprezentantii PSzAF.

Intr-un comunicat difuzat vineri, George Soros a precizat ca a fost informat in legatura cu aceasta amenda, insa a precizat ca nu a fost implicat in tranzactii. "Eu nu mai controlez operatiunile Soros Fund Management. M-am retras anul trecut si in prezent doar supraveghez tranzactiile care au de-a face cu contul meu privat", a aratat acesta.

"Soros Fund Management coopereaza cu autoritatile ungare si, in acelasi timp, a lansat o investigatie interna" privind tranzactiile ilegale, a adaugat miliardarul.