Indicii europeni si-au intrerupt ascensiunea din ultima perioada, scazand in sesiunea de vineri pe fondul unor date macroeconomice negative. Comenzile industriale au scazut in ianuarie cu 34% fata de anul anterior, atingand un nou minim istoric. Aceste date confirma recesiunea din zona euro, companiile reducandu-si cererea pentru echipament si utilaje, ca urmare a taierilor de productie.

Indicele german DAX a scazut cu 1,31% la valoarea de 4.203 puncte, dupa ce SAP, cel mai mare producator mondial de soft pentru business-management, a scazut cu 3,27%. Compania si-a reafirmat estimarile privind profitul, spunand ca marja profitului operational va scadea considerabil in acest an.

De asemenea, Metro si Adidas au pierdut 5%, respectiv 4,2%. Indicele londonez FTSE a scazut cu 0,67% la valoarea de 3.898 puncte. Barclays a crescut cu 24% dupa ce a trecut stress testul guvernului britanic si nu are nevoie de capital aditional.

Vodafone, cea mai mare companie de telefonie mobila la nivel mondial, a scazut cu 3,1%, dupa ce actiunile companiei au fost catalogate de analistii de la Redburn Partners ca fiind neatractive.