Dupa gripa aviara, un nou tip de gripa ”promite” sa faca ravagii la nivel mondial, punand sub semnul intrebarii cresterile care au avut loc in ultimele doua luni pe bursele din intreaga lume, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Virusul denumit H1N1 (sau gripa porcina) se pare ca isi are originea in Mexic insa doar in week-end-ul trecut canalele media au inceput sa popularizeze subiectul. Initial, principalele burse din Europa au deschis pe rosu iar pe futures DJIA pierdea peste 150 de puncte insa dupa deschidere si-a revenit repede, determinand pe ultima suta de metri si Europa sa termine ziua de ieri pe verde. In final, bursa americana a inchis usor pe minus.

In Romania, indicii bursei de la Bucuresti au fost pe plus in tot timpul zilei iar actiunile majoritatii companiilor tranzactionate au crescut, indicele BET al celor mai importante 1o titluri depasind nivelul de 3000 de puncte si incheind sedinta cu o crestere de 3.36%.

In acest moment, valorile BET si BET-FI se afla peste cele de la sfarsitul anului trecut cu 4% respectiv 26% in timp ce indicele compozit BET-C, care contine toate companiile tranzactionate la BVB mai putin SIF-urile este cu doar 4% sub acest nivel.

Cine castiga si cine pierde la bursa de pe urma acestei crize a gripei porcine? Castigatorii sunt in principal companiile producatoare de medicamente (BIO a ramas fara vanzatori ieri) in timp ce firmele implicate in activitati legate de turism (hoteluri, companiile aeriene) sunt cele care vor avea cel mai mult de suferit.

Pe BVB, ziua de astazi se anunta interesanta in special datorita faptului ca SIF-urile reintra la tranzactionare dupa ce sambata, trei dintre ele si-au ales conduceri noi - care de fapt sunt tot cele vechi cu exceptia catorva mici schimbari. Tinand seama de scandalul de la SIF 1 unde voturile a peste 20% dintre actionari au fost suspendate pe motiv ca acestia actioneaza concertat, este de asteptat ca discutiile legate de cresterea pragului de detinere de la 1% la 5% sa se inteteasca in perioada urmatoare, pana la sfarsitul anului fiind posibila si de o noua lege a SIF-urilor.

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.